Frankrikes president Francois Hollande pratar med pressen bredvid Paris borgmästare Anne Hidalgo efter hans ankomst till huvudkontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Foto: AFP PHOTO/ KENZO TRIBOUILLARD/ TT.
1 av 2
Frankrikes president Francois Hollande pratar med pressen bredvid Paris borgmästare Anne Hidalgo efter hans ankomst till huvudkontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Foto: AFP PHOTO/ KENZO TRIBOUILLARD/ TT.
Foto: AFP Photo / Philippe Dupeyrat / TT.
2 av 2
Foto: AFP Photo / Philippe Dupeyrat / TT.

Flera döda i attack mot fransk tidning

"Frankrike är i chock idag"
0:10 min

Tolv personer har dödats, varav två poliser och fyra av satirtidningen Charlie Habdos mest profilierade teckade. Beväpnade gärningsmän uppges stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Vid 11.30 trängde gärningsmän med automatvapen och granatgevär in på tidningen.

Vid 11:30 tiden uppges flera personer tagit sig in i den franska satirtidningens redaktion. Tolv personer och två uppges vara poliser, uppger poliskällor till Reuters. Bland de döda finns fyra av tidningens mest profilerade tecknare, uppger Le Monde. Utöver de döda uppges ytterligare tjugo personer ha skadats varav fyra allvarligt. 

Högsta säkerhetsnivån

Frankrikes president François Hollande meddelar att säkerhetsnivån i Frankrike höjts till den maximala nivån. 

– Det är en svår tid då Frankrike har utsatts för ett flertal terroristattacker under de senaste veckorna. Vi måste visa att vi är ett enat land, säger Hollande i direktsändning.

Enligt polisens talesman ska fyra gärningsmän ha flytt i en bil och sedan de övergett för en ny bil och kastat ut dess förare på gatan.

Attacken i Paris fördöms från flera håll i Sverige och den skapar också oro.

- Om man ser till Frankrike så är satiren en större och mer betydande bildgenre än vad den kanske är i Sverige i dag. I Frankrike är dialogen lite skarpare, skulle jag vilja säga. Man pratar ju om media som den tredje statsmakten, den granskande makten, och där har bland annat Charlie Hebdo och deras redaktion tagit på sig ett ansvar att diskutera och polemisera med väldigt många åsikter som finns både i det franska och internationella samhället, säger Carina Milde är intendent på Ewert Gustav Adolf Karlssons (EWK) museum, en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

- Och kommer man in på frågor som gäller religion och identitet så är det ju självklart en risk att människor tar illa vid sig, att man blir kränkt. Men det finns ju ingenting, någonsin, överhuvudtaget som kan ursäkta att ett attentat begås på det här sättet. Det är en total kränkning av det fria ordet och det får liksom inte förekomma, säger Carina Milde. 

Tidigare attacker mot satirtidningen

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har funnits sedan i slutet av 60-talet och har under åren rört upp känslor. 2011 totalförstördes satirtidningens kontor efter att döpt om ett veckonummer till Sharia Hebdo. Tidningen hamnade åter på löpsedlarna efter att publicerat Jyllands-postens satiriska Muhammedteckningar. 

  • Charlie Hebdo är en fransk satirtidskrift som kommer ut en gång i veckan. Upplagan ligger i normala fall på 75 000 exemplar.
  • År 2006 återpublicerade tidskriften de tolv Muhammed-teckningar som tryckts av danska Jyllands-Posten och lett till världsomfattande protester. Tidskriften stämdes av flera muslimska samfund, men friades med hänvisning till att teckningarna var riktade mot muslimsk terrorism - inte mot islam i allmänhet.
  • År 2011 förstördes Charlie Hebdos redaktion av en bomb inför utgivningen av ett nummer med fler Muhammed-teckningar.
  • På jihadistsajter förekom både hot och uppmaningar till aktioner mot tidningen.
  • Vid nyår 2012/2013 aviserade tidningen en tecknad biografi över profeten - inte satirisk, däremot ett projekt som utmanade den muslimska traditionen att inte avbilda Muhammed.

Källa: TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".