"En total kränkning av det fria ordet"

"Det får liksom inte förekomma"
1:19 min

Attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion där tolv personer mist livet har fått både journalister, politiker och tecknare att reagera. "En total kränkning av det fria ordet", menar Carina Milde är intendent på Ewert Gustav Adolf Karlssons (EWK) museum, en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

- Om man ser till Frankrike så är satiren en större och mer betydande bildgenre än vad den kanske är i Sverige i dag. I Frankrike är dialogen lite skarpare, skulle jag vilja säga. Man pratar ju om media som den tredje statsmakten, den granskande makten, och där har bland annat Charlie Hebdo och deras redaktion tagit på sig ett ansvar att diskutera och polemisera med väldigt många åsikter som finns både i det franska och internationella samhället, säger Carina Milde.

Carina Milde menar att det självklart finns en risk att människor tar illa vid när det kommer till frågor om religion och identitet, men fördömer attacken mot den franska satirtidningen. 

- Och kommer man in på frågor som gäller religion och identitet så är det ju självklart en risk att människor tar illa vid sig, att man blir kränkt. Men det finns ju ingenting, någonsin, överhuvudtaget som kan ursäkta att ett attentat begås på det här sättet. Det är en total kränkning av det fria ordet och det får liksom inte förekomma, säger Carina Milde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".