Liberation. Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP/TT
Franska tidningen Liberation. Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP/TT

"En tidning som aldrig låtit sig tystas"

"En tidning som aldrig låtit sig tystas" Libération sörjer kollegorna
1:37 min

Dagens attack i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo har väckt avsky över världen. Tolv personer dödades i attacken och ännu har ingen gripits för dådet. Attacken har fördömts världen över bland annat av presidenterna Hollande, Obama och Putin. I redaktionen på den franska tidningen Libération jobbar man med att förberedda tidningen för imorgon samtidigt som man sörjer att idag har en grupp kollegor gått bort. Alexandra Schwartzbrod är redaktör på Libération och beskriver Charlie Hebdo som en satirtidning som aldrig låtit sig tystas.

Tidningen Charlie Hebdo som kommer ut en gång i veckan har udden riktad mot politiska makthavare, religiösa ledare och diverse institutioner som till exempel polisen och satiren utformas ofta i tecknade bilder.

Alexandra Schwartzbrod säger att de är chockade och ledsna eftersom det bland de personer som har dött i attacken mot Charlie Hebdo finns mäniskor som har varit viktiga för yttrandefriheten i Frankrike. Det handlar om stora namn för satiren i landet. Och det finns många på Libérations redaktion som var vänner till de döda tecknarna.

– Det här satiriska magasinet aldrig har låtit sig tystas och att det återigen verkar vara Charlie Hebdos karikatyrer som är orsaken till attacken, säger Alexandra Schwartzbrod.

Alexandra berättar att läget i Frankrike redan var laddat idag när den nya romanen av Michael Houellebeq kom ut och som handlar om den första franska muslimska presidenten. Hur som helst ligger fokus nu på att förbereda morgondagens tidning som hon säger skall vara en hyllning till Charlie Hebdo, yttrandefrihet och pressfrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".