Modern, sonen och grannen.
Modern, sonen och grannen. Foto NonStop entertainment

"Mommy" av Xavier Dolan

Gunnar Bolin recenserar "Mommy" av Xavier Dolan
2:03 min

På fredag är det premiär för det franskkanadensiska filmunderbarnet Xavier Dolans femte film. Senast kunde vi se hans "Tom at the farm". Hans nya film heter "Mommy" och fick juryns pris i Cannes i våras. Gunnar Bolin recenserar.

Jag kan sakna de där visarna på gamla tiders stereoförstärkare, de där de sista strecken var röda för att visa - nu är det väl högt - jo de finns på min telefon också men det är inte riktigt samma sak.

Jag ser i alla fall framför mig hur Dolan i Mommy har sagt till skådespelarna att kör visarna i botten: Testa att ta i så att ni tror att nu är det överspel så att saliven stänker - lita bara på mig jag har koll på helheten.

För det har han Xavier Dolan. Hans häpnadsväckande berättarlust, bildfrenesi, ordglädje och så fullständigt enastående självförtroende har givit oss några av de senaste årens allra mest intressanta filmer.

Hur det går till, detta mirakel att en 17 årig kille gör en första film och sen bara fortsätter att spruta ur sig långfilmer i ett filmklimat där de som bara får prova en gång är så många, hur det går till vet jag inte men jag kan tänka att Dolans rasande energi och klara vision, kör över alla tveksamma producenter.

Varje gång jag läst en intervju med honom så är han redan igång med nästa film.

Mommy var det. Berättelsen om modern, sonen och grannen.

Mommy hämtar hem 15-årige sonen från boendet för barn med lättare funktionsnedsättningar. Han har ADHD och mamman har åtminstone A i samma bokstavskombination, där hon klädd som en tonåring på vingliga höga platåskor tar hem sin son. Och - Bäm!

Dolan låter alla känslor spela över i den minimala högställda bildrutan som associerar till mobilfilmer. Grannkvinnan som genomgått ett trauma blir normsamhällets livboj i ett hav av våldsamma känslor. Mommys mor och sonrelation kommer, trots att filmen faktiskt är sådär 20 min för lång, den relationen kommer att bli klassisk. Passa på att gå på bio och se hur en av vår tids viktigaste filmskapare gör det, när han fortfarande är ett någotsånär ungt underbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".