Kvinna protesterar mot Niqabförbudet i Frankrike 2011 Foto: Mehdi Fedouach/AFP
Kvinna protesterar mot Niqabförbudet i Frankrike 2011 Foto: Mehdi Fedouach/AFP

Gilles Kepel: "Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort"

Cecilia Blomberg om Gilles Kepels bok Saint-Denis. En Parisförort.
2:57 min

Saint-Denis som är en av Paris så kallade problemförorter är också något av Frankrikes Mekka. En bas för fransk islam och en ny generation muslimer som tar plats inom politik, kultur och ekonomi. Cecilia Blomberg har läst "Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort". En ny bok av Gilles Kepel som är en av världens ledande experter på samtida Islam.

Det var i departementet Saint-Denis som de stora förortskravallerna i Paris rasade hösten 2005. Det fanns en trötthet över att inte ha något inflytande i samhället. I franska nationalförsamlingen uppgick antalet valda parlamentariker med utländskt påbrå till mindre än en procent och där mer än tjugo procent av fransmännen har sina rötter i ett annat land. Det blev en serie kravaller som spred sig över landet, som spriddes i media och som till slut började pratas om som de muslimska upproren.

Enligt Gilles Kepel handlade det framförallt om misslyckad integrationspolitik. Om en trötthet på att vara på undantag i ett land där det nu började handla om tredje, fjärde generationens invandrare från gamla franska kolonier. De hade varit med och byggt upp Frankrike efter kriget. Men aldrig setts som några som skulle stanna för gott.

Det är en extremt grundlig och akademisk genomgång, översatt till svenska av Kristina Ekeleund. Delar av materialet togs fram till en utredning på regeringsnivå. Och det är inte helt lätt att till en början orientera sig bland alla muslimska intresseorganisationer och politiska rörelser som finns i Frankrike och som delvis konkurrerar med varandra. Men det är värt jobbet.

Det här är en bok för alla som vill förstå det samtida Frankrike bör läsa. Den fördjupar bilden av ett samhälle som inte längre självklart är synonymt med viner och goda ostar. Där halalkött inte bara handlar om religion utan också är en extremt lönsam bransch. Frankrike har norra Europas största muslimska befolkning med cirka 5 miljoner troende muslimer. Och det är klart att alla inte är likadana.

Om man vill kan man läsa och förfasas över saudiskt stödda salafister som sluter sig inåt och avskyr väst. Och om identitetsrörelser som - de unga muslimerna och aktivisterna längst ut på vänsterkanten som pratar om ras. Om invandrade nordafrikaner från gamla kolonier mot de vita. Men det handlar också om de högerextrema nationalisterna. Gilles Kepel visar bland annat på hur Anders Behring Breiviks manifest och aktivitet på internet har stora likheter med det som kallas cyberjihad. De klipper och klistrar ur samma källor - men för att bevisa helt motsatta saker.

Och för att motverka rörelser som rör sig med populistiska uttalanden och som för att citera Gilles Kepel "reducerar sakförhållanden i samhället till fastlåsta positioner" För att komma ur det behövs en resolut integrationspolitik. Det är det enda sättet att komma vidare - menar han.

Cecilia Blomberg

cecilia.blomberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".