En satirteckning som tecknaren MacLeod gjort för att visa solidaritet med de som dödats i attacken mot Charlie Hebdo. Foto: TT/MacLeod Cartoons.
En satirteckning som tecknaren MacLeod gjort för att visa solidaritet med de som dödats i attacken mot Charlie Hebdo. Foto: TT/MacLeod Cartoons.

Mikael Timm om satirens roll i franskt samhällsliv

"Den franska pressen föddes ur revolutionens behov av debatt."
3:26 min

Tidningar och media i många länder visar idag sin solidaritet med offren på Charlie Hebdos redaktion genom att publicera teckningar - de täcker omslag och sprids i social medier. Satirens överlevnadsförmåga och att inte låta sig skrämmas är ett genomgående budskap. Kulturnytts medarbetare Mikael Timm ger en bild av satirens roll i fransk press och samhällsliv.

Charlie Hebdo är ingen djupsinnig tidning, har dålig ekonomi, påverkar inte fransk opinionsbildning lika ofta som konkurrenten Le Canard Enchainé  – men ändå, ja, man skulle kunna säga – just därför, är Charlie Hebdo en tidning mitt i Frankrikes hjärta.

Att bläddra i Charlie Hebdo kan vara bisarrt: grova teckningar, plumpa skämt: den abdikerande påven kysser en vakt i schweizergardet som han är förälskad i, skvaller om korrupta ministrar och så några teckningar för att skratta. Inte mycket fransk intellektuell subtilitet.

Men ändå…Charlie Hebdo må fötts ur 68-vänstern och ha sitt förnamn från den amerikanska serien Snobben – men veckotidningen står i direkt förbindelse med franska revolutionen och dess ideal om frihet, jämlikhet och – ja, det låter absurt att uttala ordet idag – broderskap. Den franska pressen föddes inte som den brittiska ur handelns behov av nyheter utan ur revolutionens behov av debatt.  Den som ville driva en åsikt startade en tidning och opinionsbildning blev från början viktigare än saklighet.

Charlie Hebdo har den där ursprungliga kraften. På omslaget till numret 1 januari syns Michel Houellebecq, den provokative franske författaren som just kommit med en roman där han skriver om presidentvalet 2022 som vinns av en muslimsk kandidat mot Nationella Frontens Marine le Pen. President Hollande sade: ”Litteratur är frihet - alltså ska jag läsa den”.

Officiell utgivningsdag var i går men texten piratkopierades och lades ut på nätet för någon vecka sedan. Jag läste ett utdrag på ett café vid Quai Voltaire, alldeles bredvid den våning där Voltaire år 1778 som gammal mottog folkets jubel och jag undrade förstrött om det inte skulle bli bråk om Houellebecqs bok.

Fast å andra sidan satt Voltaire i sin ungdom fängslad för att ha skrivit – just det, satir. Och vid middagsbordet kvällen innan hade jag hört att det i Frankrike är viktigare att ha en bra stil än korrekta åsikter. Därför kunde författare som samarbetat med nazisterna läsas av motståndsmän. Jag vet inte om den inställningen överlevt gårdagen men jag tror faktiskt det.

Bland de dödade fanns två poliser. De måste ha hört franska republikens motto om frihet, jämlikhet och broderskap många gånger utan att föreställa sig att de skulle dö för det. Idag hörs orden världen över. Inget ont om dessa stora ord. Men det är ännu enklare. Det är en känsla, ett ljud.

Ljudet av skratt.

Ty utan Charlie Hebdos 80-årige tecknare Georges Wolinski är världen tristare. Denne Wolinski som när han tillfrågades sade han att han ville få sin aska hälld i toaletten hemma för att kunna se sin hustrus bak.

Inte så smakfullt. Men satir gör världen större. Mord gör den mindre. Och människans kännetecken är skrattet.

Därför tror jag trots allt att terrorismen förlorar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".