Fransk press dagen efter attentatet mot Charlie Hebdos redaktion. Foto: Roger Wilson/SR
Fransk press dagen efter attentatet mot Charlie Hebdos redaktion. Foto: Roger Wilson/SR

Roger Wilson i Paris dagen efter Charlie Hebdo-attentatet

"Flera franska tidningar har idag svarta förstasidor"
2:49 min

På onsdagen attackerades den franska satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion av tre maskerade män som sköt ihjäl flera av tidningens medarbetare, däribland flera av Frankrikes mest kända satirtecknare. Kulturnytt ringde upp Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson i Paris.

Roger Wilson, du är på plats i Paris där det hölls en tyst minut tidigare idag. Vad är det för intryck du har mött?

Ja, det var inte samma folkmassor på Place de la République som det var igår, då det samlades kring 35 000 personer där . Men trots ett ihållande regn samlades en hel del tappra. Spontant tog man varandras händer och bildade en stor ring runt monumentet och stod där i nästan tio minuter. Folk kramades, höll om varandra och de jag talade med sa att det var ett bra sätt att dela sorg och oro att samlas på det här viset. Folk stod med egna hemmagjorda plakat där de skrivit "jag är Charlie", några kramades innan aktionen avslutades med en lång applåd. Överhuvudtaget har folk passerat Place de la Republique under hela dagen och tagit bilder på blommor och skyltar som lämnats kvar efter gårdagens samling.

Här i Sverige har många uppmärksammat Expressens tecknade förstasida idag. Hur har den här tragedin skildrats i franska tidningar idag?

Med vita bokstäver på svart botten förkunnar Liberations att Vi är alla Charlie. Och ägnar hela sin huvuddel på 24 sidor åt att beskriva vad som hänt, med en omfattande genomgång av tidningen Charlie Hebdos historia, samt stora och omfattande dödsrunor över de döda tecknarna.

Hela förstasidan av den dagliga sporttidningen L'Equipe består av en enda stor teckning på en grupp idrottsfans som förskräckta och med tårar i ögonen står och ser på en match, där ställningen är Friheten 0 - Barbariet 12.

Men även Michel Houellebecqs nya bok har fått mycket utrymme har jag förstått?

Ja, hans nya bok Soumission (underkastelse) handlar ju om hur ett fiktivt parti som heter Det muslimska brödraskapet vinner det franska valet 2022. Och resultatet blir ett Frankrike som blir allt mer ortodoxt muslimskt. Boken kom ut igår och får stort utrymme i dagens tidningar, och hans provokativa roman hamnar förstås i ett nytt ljus efter gårdagens händelser.

Roger Wilson
roger.wilson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".