Ruben Östlund och Roy Andersson mångfaldigt Guldbaggenominerade. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Ruben Östlund och Roy Andersson mångfaldigt Guldbaggenominerade. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Roy och Ruben har ett vad ihop

Ruben Östlund och Roy Andersson slår vad om Guldbaggen
3:38 min

Filmregissörerna Ruben Östlund och Roy Anderssons har under året tävlat om vem som gjort årets bästa svenska film. Rubens film Turist tog hem pris i Cannes och Roy fick Guldlejonet i Venedig för sin En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Nu har dom slagit vad om vem som ska få Guldbaggen för bästa regi. 10 000 kronor ligger i potten.

- Turist är jättebra. Framför allt är den personlig. Det är en ganska fin träffande skildring av det där livet. Nu är skidåkning ganska avlägset för mig, men det där med relationer, manlighet och att tappa ansiktet är lika viktigt även om man inte varit i de miljöerna. Det säger Roy Andersson, om Rubens film Turist.

Och Ruben Östlund kontrar med att Roys film är helt fantastiskt:

- Det finns scener som jag aldrig sett förut, som är extraordinära. Och Roy Anderssons Sånger från andra våningen kom när jag gick på filmskolan och den betydde oerhört mycket när vi skulle starta vårt filmbolag Plattform.

- Men det skulle vara extra roligt att slå Roy nu på Guldbaggegalan, i och med att han kommer ut med så få filmer så är chanserna inte så många.

Ruben Östlund påminner också Roy om vadet dom ingått. 10 000 kronor till den av dom som får Guldbaggen för bästa regi.

Det återstår att se vad som händer om den tredje nominerade Mikael Marcimain får priset.  

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".