Foto: Pierre Andrieu/TT.
1 av 2
Foto: Pierre Andrieu/TT.
Franck Bondoux general för seriefestivalen i Angouleme. Foto: Roger Wilson/SR:
2 av 2
Franck Bondoux general för seriefestivalen i Angouleme. Foto: Roger Wilson/SR:

Seriefestival hyllar mördade tecknare

Festivalen hyllar Charlie Hebdo
2:07 min

Om tre veckor arrangeras en av världens största seriefestivaler i franska Angolueme. Och efter terrordådet mot satirtidskriften Charlie Hebdo i onsdags kommer festivalen bland annat att få utökad bevakning. Men programmet utökas också med en hyllning till Charlie Hebdo och dess tecknare. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson har träffat festivalgeneralen Franck Bondoux.

– Visst finns det ett symbolvärde hos vår festival, säger Franck Bondoux. Han bossar för hela det stora seriearrangemanget i Angolueme om tre veckor.

– Men samtidigt har vi sett attentat på till exempel maratonlopp, kollektivtrafik, polisstationer - vad som helst kan hända.

För honom var valet enkelt. Enda sättet att hantera dödsskjutningarna på satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion var att genast tillägna tidningen en egen avdelning på seriefestivalen.
Det ska dels arrangeras debatter kring det fria ordet, men också en utställning av de döda tecknarnas verk - ett sätt att visa dem respekt.

– Ibland handlar det om bomber, ibland om knivar och blanka vapen, ibland om kalashnikovs. Övervägandet vi måste göra är att antingen backa eller göra motstånd, säger Franck Bondoux.
Men när jag frågar om det ändå inte är ofrånkomligt att självcensuren tar fart efter det som hänt tar det tid innan jag får svar.

Han suckar och svarar att givetvis kommer alla att tänka efter en gång extra innan de fattar beslut om vad de ska publicera. Självklart påverkas alla av det som hänt.

– Men man kan vara vaksam. Arbeta mot rädslan. Och om man känner serietecknarna väl, säger Franck Bondoux, då vet man också att de är av den tjurskalliga och envisa sorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".