Maryam Moghaddam Foto: Natalija Sako/SR
Maryam Moghaddam Foto: Natalija Sako/SR

Maryam Moghaddam: "Jag skulle göra det igen"

"Jag tror att jag fick tillbaka passet på grund av trycket från Sverige"
2:06 min

Den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam är tillbaka i Sverige igen efter att ha suttit fast i Iran i ett och ett halvt år, och är nu en av juymedlemmarna under Göteborgs Filmfestival.

Hon blev fråntagen sitt pass när hon var i Iran i ett familjeärende. Detta efter ha spelat en huvudroll i den regimkritiske regissören Jafar Panahis film. Hon förbjöds också från att jobba som skådespelare.

– Jag fick straffet att inte åka utanför Iran, jag blev av med passet i ett och ett halvt år och fick dessutom inte jobba i Iran. Så jag fick sitta där och göra ingenting. I början var det jättesvårt men sen började jag skriva och det blev ett helt manus och lite till.

Och det manuset filmatiserades i Iran och väntas nu på ge ut. Det är en film om ensamhet och präglas av Maryam Moghaddams tid i Iran.

– När man befinner sig i en sån situation, det är då man först vet värdet av att ha andra människor runt sig. Det jag kände under tiden var att trots alla onda människor i världen så finns det väldigt många fina människor som tar hand om varandra.

I ett och ett halvt år var Maryam Moghaddam förbjuden att lämna landet, hennes fall fick stor uppmärksamhet i Media och stödet från Sverige var stort.

--Jag tror att det var på grund av trycket från Sverige, inte bara ambassaden och Carl Bildt utan alla människor som skrivit på kampanjen.

Trots tiden i Iran ångrar Maryam Moghaddam ingenting utan talar istället om yttrandefrihet och att göra det man tycker är rätt.

--Dagen jag skulle få passet tillbaka frågade mannen som satt där om jag hade lärt mig en läxa, och jag säger nu samma sak som jag sa till honom: att jag tror inte att jag har gjort något fel, så självklart kommer jag att göra det igen, eftersom jag har inte fattat brottet än. Så, ja, jag gör det igen.

Natalija Sako
Natalija.sako@sverigesradio.se

Maryam Moghaddam sitter i juryn för Göteborgs filmfestivals pris för bästa nordiska film.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".