Ett utsnitt ur teckningen "Ben Laden: I Love Paris" av Kianoush Ramezani, publicerad i oktober 2010. Foto: kianoushs.com
Ett utsnitt ur teckningen "Ben Laden: I Love Paris" av Kianoush Ramezani, publicerad i oktober 2010. Foto: kianoushs.com

Iranskfransk tecknare lyfter fram politisk satir i Göteborg

Kianoush Ramezani: "Tänk dig själv att fly från Iran för att få arbeta fritt, och så händer den här tragedin i närheten av där jag bor"
2:22 min

I januari uppmärksammas tecknares villkor i en internationell utställning i Göteborg. Bakom utställningen Sketch freedom står den iransk-franska tecknaren Kianoush Ramezani, som kände flera av offren på tidningen Charlie Hebdo.

– Samma dag var jag så arg och besviken. Du kan tänka dig hur det är att vara en tecknare i exil som kommer till ett fritt land och så händer denna tragedi inte långt från där jag bor.

– Jag var så arg, tänk dig själv att fly från Iran för att få arbeta fritt, och så händer den här tragedin i närheten av där jag bor, säger tecknaren Kianoush Ramezani, som bor och arbetar i Paris.

Den 22 januari kommer han till Göteborg med utställningen Sketch freedom som han arrangerar i samarbete med Göteborgs filmfestival. Flera internationellt erkända tecknare som på olika sätt tvingats i exil deltar och flera av dem lever liksom tecknarna på Charlie hebdo under hot. Som den muslimska malaysiska tecknaren Zunar.

– Han riskerar sitt liv hela tiden, genom att bli gripen av polisen. Han är en aktivist mot regeringen. Han har fängslats många gånger och regeringen tycker inte om honom.

Attacken i Paris har stärkt Kianoush Ramezanis tro på att allt måste få uttryckas. Alternativet, att bara vissa saker ska få sägas, har han allt för väl sett exempel på i Iran. Där kan en tecknare som är lojal med regeringen leva gott, säger han.

– Dom har många möjligheter att leva, pengar, flera gallerier att ställa ut på. Det finns en enorm budget till propaganda som gynnar den som är lojal.

Den första Kianoush Ramezani ringde när han fick höra om attentatet var den tecknaren Coco, som arbetar för Charlie Hebdo, och var pa plats men överlevde. Han kände även tre av dem som dog och minns ett samtal han hade med en av dem 2001 i samband med att tidningen attackerades av brandbomber.

– Jag sa: "ditt liv är verkligen i fara, är du medveten om det?". Han sa: Absolut. Men jag bor i Frankrike, jag är skyddad. Oroa dig inte för mig." De visste vad de gjorde. De provocerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".