Peter Stamm: "Agnes"

Anna Tullberg recenserar Agnes av Peter Stamm
2:13 min

Peter Stamm är en hyllad schweizisk författare som skrivit ett tiotal romaner. För några år sedan fick han uppmärksamhet i Sverige för romanen Sju år. I den liksom i flera andra av hans böcker handlar det om kärlek och om människor som inte har förmågan att riktigt ta greppet om sina liv. Peter Stamm debuterade 1998 med Agnes, en bok som översatts flitigt över hela världen – men som först nu kommer på svenska. Anna Tullberg har läst:

 Det är en tunn roman och den börjar så här; "Agnes är död. En berättelse dödade henne. Allt jag har kvar av henne är den här berättelsen."

Vem är Agnes? Varför är hon död? Och vem är egentligen jaget som blivit ensam kvar? Frågorna hopar sig direkt.

Bokens jag - som är författare - möter Agnes på huvudbiblioteket i Chicago. De kopplar ihop sig med varandra, ungefär som tågvagnar, och börjar färdas i samma riktning i sökandet efter kärlek.

Snart ber Agnes honom att skriva en berättelse om henne och om deras förhållande. Ett riskfyllt företag, ska det visa det sig, eftersom Agnes är en känslig person som kräver ett lyckligt slut. Men lyckan låter sig inte beskrivas, säger författaren; "den är som dimma, genomskinlig och flyktig". Dessutom, är de verkligen är lyckliga? Vad är lycka?

 Peter Stamms debutbok har några år på nacken, men redan här bevisar han att vet precis vad han gör. Agnes imponerar i en svår genre - det är tämligen händelselöst, det är ingen storslagen berättelse och ändå rymmer den mycket. Språket är enkelt och destillerat, jag måste hejda mig för att inte läsa för fort.

Några tydliga svar levereras inte på alla frågor och det är det som är styrkan.

Det finns inget fall - och ingen lösning, som bokens inledning möjligen ger en falsk förhoppning om. Det som pågår mellan de här boksidorna är livet; ibland planlöst, utan särskilt hög densitet - och någon gång, förhöjda tillfällen som glimrar och som kan bli avgörande för hur allt fortsätter. Om man är klok nog att gripa tillfället vill säga. Vår huvudperson är som många av oss andra, inte särskilt bra på det. Stamm lyckas beskriva livets skiftningar mellan det riktningslösa och det tydliga. Det är svårt och just därför är Agnes en skicklig debut.

Anna Tullberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".