Foto: Gabriel Bouys/TT
Foto: Gabriel Bouys/TT

Michel Houellebecq: "Soumission" (Underkastelse)

Cecilia Blomberg om Michel Houellebecqs nya roman Soumission
3:25 min

Hur skulle det kunna bli i Frankrike om en muslimsk president vinner valet? Det är en av frågorna som den franske författaren och provokatören Michel Houellebecq ställer i sin nya roman Soumission, Underkastelse. Boken kom ut i onsdags, samma dag som attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo, men debatten om bokens tema hade redan pågått i flera veckor i fransk media. Romanen ligger nu etta på franska Amazons topplista. Kulturnytts Cecilia Blomberg har läst den.

Det är inte så enkelt att Soumission bara handlar om hur ett västland underkastar sig en islamisering. Där det plötsligt finns lagar om att bära slöja och där universiteten finansieras av saudiska oljepengar. Michel Houellebecq är betydligt klurigare än så. Jag skulle säga att det han främst vill prata om är den akuta krisen i dagens Frankrike; ett samhälle där jakten på den individuella framgången är en av orsakerna till de hårda motsättningar vi ser och där det finns en längtan efter religionens återkomst.

Som vanligt i Michel Houellebecqs romaner är berättarjaget en desillusionerad medelålders man. Den här gången heter han Francois, är litteraturprofessor på Sorbonne III, med en avhandling om Joris-Karl Huysmans i bagaget. Det är en 1800talsförfattare som hyllade dekadensen och sen blev troende katolik. Francois överkonsumerar alkohol, sex med unga kvinnliga studenter och är rätt uttråkad.

Året är 2022. Det är presidentval och de kandidater som till sist finns kvar  är Nationella Frontens Marine Le Pen och uppstickaren Mohammed Ben Abbes som företräder Muslimska Brödraskapet.

I Paris har attentat med blodig utgång blivit så vanliga att media inte längre rapporterar om dem. Judiska familjer flyttar till Israel. Fransmän öppnar bankkonton utomlands för att säkra sina tillgångar och mitt i allt det här börjar även den politiskt ointresserade Francois bli orolig. Kommer han få sparken från sin universitetspost?

Det är klart att Houellebecq är inne och petar i känsliga frågor. Det här är en på många plan bråkig roman.  Men det är det som gör honom till en intressant samtidsobservatör också i den här boken. Om det finns en gräns för vad som är tabu för konsten idag, så är han väldigt nära.

Det är ju inte de explicita sexskildringarna med unga tjejer som skapat debatt - utan diskussionen om demokratins kris utifrån den här skruvade vinkeln med en muslimsk president i Frankrike. Men det handlar i boken om en politiker som är väldigt sansad och där de militanta inslagen i modern islam inte existerar. Till och med inbitna högerextremister ser att flera av deras visioner förverkligas och börjar konvertera till islam. Familjen återupprättas. Kvinnor underordnas männen.  Religionen får ta stor plats. Även katoliker och judar får utöva sin religion i fred. Och motsättningarna tonar bort.

När Francois som nykonvertit rör sig genom ett fulländat vackert hamam i Paris och njuter av skönheten och lugnet, så har hans liv egentligen bara blivit bättre. Det har fått en mening. Dessutom ser han i de nya lagarna en möjlighet att ta sig flera fruar. Helt lagligt och på hans villkor. Och om det är något som provocerar mest med boken är det i sådana fall hur lättvindigt grundläggande demokratiska värden ges upp. Glöm jämlikhet. Det här är mannens seger över feminismen.

Cecilia Blomberg
cecilia.blomberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".