Anita Ekberg. Foto: TT
Foto: TT

Anita Ekberg död

Gunnar Bolin: "Ekberg hade enormt mycket humor"
2:04 min

Den svenska filmstjärnan Anita Ekberg har avlidit, 83 år gammal. Kulturredaktionens Gunnar Bolin minns henne bland annat för hennes humor och integritet.

Anita Ekberg föddes den 29 september 1931 i Malmö och växte upp med sju syskon. Hon inledde sin karriär som fotomodell och vann 1951 skönhetstävlingen Fröken Sverige. Vinsten tog henne till Miss Universum-finalen i USA, och därefter tog skådespelarkarriären fart.

För många är det nog i rollen som Sylvia i Federico Fellins Det ljuva livet, från 1960, som Anita Ekberg kommer bli ihågkommen. Många minns den legendariska scenen vid Fontana de Trevi i Rom.

– Utanför Federico Fellini, och Det ljuva livet, så hade ju inte Anita Ekberg varit den storhet som hon ändå förblev livet igenom. Även om hennes amerikanska karriär var på ett sätt lyckad så hade hon ju inte varit inskriven i filmhistorien på samma sätt om hon inte hade mött Fellini, säger Gunnar Bolin.

Anita Ekberg frös under inspelningen, berättar hon i sitt sommarprogram från 2005, men inte på långa vägar lika mycket som sin motspelare Marcello Mastroianni som för att dämpa kölden drack en hel flaska sprit.

Hon var en diva, Anita Ekberg. Om detta vittnar många som mött henne. Några svenska filmer blev det aldrig, och det var inte heller i Sverige som hon blev mest känd.

Italien blev istället platsen där hon verkade och bodde större delen av sitt liv. Vid en ytlig titt kunde divan Anita Ekberg säkert uppfattas som någon som bara spelade sig själv, men med åren skulle hon visa sig ha ett betydligt större register än vad många först trott.

– Anita Ekberg hade enormt mycket humor. Det var väldigt roligt att se att hon var så lite intresserad av att behaga, eller hon ville behaga på sitt eget sätt, och inte som någon annan ville att hon skulle vara, säger Gunnar Bolin.

I maj 2013 intervjuade Lotta Bromé Anita Ekberg i P4 Extra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".