Nationella frontens partiledare Marie Le Pen under manifestationen för Charlie Hebdo i Paris. Foto: Claude Paris / TT
Nationella frontens partiledare Marie Le Pen under manifestationen för Charlie Hebdo i Paris. Foto: Claude Paris / TT

Attentatet mot Charlie Hebdo utnyttjas av högerextrema

"Trots att Nationella fronten kritiserats hårt"
1:21 min

Attacken mot Charlie Hebdo i Paris spelar de högerextrema miljöerna i Frankrike rakt i händerna, menar forskaren Per-Erik Nilsson vid Uppsala universitet. Nu hyllas tidningen som en symbol för yttrandefrihet.

Per-Erik Nilsson menar att attentatet mot Charlie Hebdo används av högerextrema för att försöka öka motståndet mot muslimer i Frankrike.

-- Charlie Hebdos relation till de högerextrema miljöerna i Frankrike har varit ganska polemisk. Inför presidentvalet 2012 så hade Charlie Hebdos förstasida en hög med hundbajs som kopplades till Marie Le Pen, Nationella frontens presidentkandidat. Och när Marie Le Pen tog över partiet efter sin far, Jean-Marie Le Pen, så var förstasidan en bild där far och dotter hånglar, med texten att de utbyter idéer. Så Charlie Hebdo har ju varit väldigt kritiska mot den nationella fronten, säger Per-Erik Nilsson som forskar vid Uppsala universitet, men som är stationerad i Marseille.

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har slagit åt flera håll och drivit med olika religioner och politiska partier. Men efter onsdagens attentat mot tidningen så har högerextrema grupper valt att visa stöd för tidningen, och använt den som en symbol för yttrandefrihet i ett försök att öka motståndet mot muslimer.

– Vad man gör nu är att se Charlie Hebdo som en röst för yttrandefrihet. Man ser det som något bra att de vågade publicera Muhammedkarikatyrerna, till exempel. Så just nu tar man upp det som att yttrandefriheten, pressfriheten och det fria ordet är hotat av islamister. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".