Omslaget på tidningen Charlie Hebdos nya nummer, Charlie Hebdo och tidningen Liberations redaktioner. Foto: TT/AP och Charlie Hebdo.
Omslaget på tidningen Charlie Hebdos nya nummer, Charlie Hebdo och tidningen Liberations redaktioner. Foto: TT/AP och Charlie Hebdo.

Reaktioner på nya Charlie Hebdo-omslaget

Omslaget på nästa nummer av Charlie Hebdo, som ges ut i sin helhet på onsdag, uppmärksammas redan över hela världen.

I morgon släpps det första numret av den franska sarirtidningen efter förra veckans attack på redantionen. "Allt är förlåtet" står det över en teckning signerad Renald Luzier, kallad "Luz" - som är en av de överlevande från attacken på satirtidningen Charlie Hebdo. Omslaget visar en gråtande Muhammedkarikatyr som håller en skylt med orden "Je suis Charlie", meningen som spreds via sociala medier förra veckan som en protest mot dödsskjutningarna.

Omslaget uppmärksammas över hela världen. USA Today gör ett undantag från sin policy att inte visa avbildningar av profeten Muhammed. Israeliska tidningen Haaretz har heller inga invändningar och publicerar omslaget, med en kritisk släng mot amerikanska medier för vad man kallar en rädsla att förarga jihadister genom att publicera satirbilder.

Al Jazeera rapporterar också om omslaget, men publicerar ingen bild på sin webb. Det gör inte heller turkiska dagstidningen Hürriyet.

Tidningen går ut i 3 miljoner exemplar, inte en miljon som det var tänkt tidigare, till 25 länder, allt enligt Libération. Normalt trycks den i 60 000 exemplar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".