Omslaget på tidningen Charlie Hebdos nya nummer, Charlie Hebdo och tidningen Liberations redaktioner. Foto: TT/AP och Charlie Hebdo.
Omslaget på tidningen Charlie Hebdos nya nummer, Charlie Hebdo och tidningen Liberations redaktioner. Foto: TT/AP och Charlie Hebdo.

Pressbyrån säljer Charlie Hebdo

Pressbyrån kommer att sälja det nya numret av Charlie Hebdo i sin webbshop. Det är dock ännu oklart hur stor upplaga som den svenska distributören kan bli tilldelad.

Det första numret av Charlie Hebdo sedan terrorattentatet kommer ut på onsdagen.

– Hela världen väntar på den här tidningen. Vi är skyldiga att göra den, säger chefredaktören Gérard Biard i ett videoinslag på Libération.

Intresset för det nya numret av Charlie Hebdo är enormt redan på förhand. Tiotals dagstidningar över hela världen har velat trycka tidningen och den internationella upplagan ligger på 300 000 exemplar, att jämföra med 4 000 normalt.

I Frankrike ligger rekordupplagan på 3 miljoner. I Sverige kommer Pressbyrån att sälja tidningen, men hur stor upplaga man får och på vilket språk är inte klart.

– Vi vill i första hand ha pappersupplagan och helst den engelska översättningen. Många frågor återstår, men vi kommer snart få besked om hur stor upplagan blir och när vi får den, säger Fredrik Klein, inköpsdirektör för Reitan Convenience som driver Pressbyrån i Sverige.

Sent på måndagen publicerade den franska tidningen Libération, som inkvarterar Charlie Hebdos redaktion sedan förra veckans terrordåd, omslaget till det nya numret av satirtidningen. "Allt är förlåtet" lyder rubriken. En karikatyr av profeten Muhammed, som håller i en skylt med texten "Jag är Charlie", följs av rubriken "Allt är förlåtet".

Ännu en nidbild av profeten, menade vissa, men fler såg en vädjan om försoning.

Charlie Hebdo har tidigare inte sålts i Sverige, men både återförsäljare och serieförlaget Galago har fått påstötningar från intresserade läsare.

Det nya numret av Charlie Hebdo ska översättas till 4 språk och säljas i 25 länder. En digital utgåva kommer att finnas, men först på torsdag, en dag efter att pappersupplagan börjar säljas.

Medan efterfrågan på den terrorutsatta franska satirtidningen Charlie Hebdo ökar världen över väljer Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att beställa in ett antal samlingar med material från tidningen.

Charlie Hebdo har gett ut många antologier, samlingar och årsböcker, men inte tidigare funnits att tillgå på Serieteket, där man har märkt av en efterfrågan de senaste dagarna.

- Vi tar in dem framför allt för att folk ska kunna se helheten och bilda sin egen uppfattning om tidskriften. Jag upplever att varken försvararna eller belackarna har läst den i nämnvärd utsträckning, säger Ola Hellsten, konstnärlig ledare på Serieteket, som själv är nyfiken på att läsa mer av Charlie Hebdo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".