Violette och Simone
Emanuelle Devos som Violette Leduc och Sandrine Kiberlain som Simone de Beauvoir i filmen Violette. Foto Folkets Bio

"Violette" av Martin Provost

Gunnar Bolin recenserar "Violette "
1:55 min

Den franska Violette handlar om den kämpande författaren Viloette Leduc och handlar till stor del om hennes realtion till Simone de Beauvoir.

Det är andra världskriget och en kvinna rör sig oroligt genom en skog. Förföljd, hon tappar sin väska med ett blodigt innehåll. Det visar sig att kvinnan försörjer sig på svartabörshandel, bland annat med att köpa och sälja kött. Så presenteras vi fört första gången för Violette Leduc. Men snart sätter hon sig för att skriva. Trots att hennes berättelse egentligen är för svart för att kunna publiceras. Den första hon blygt visar sitt manuskript för är idolen Simone de Beauvoir. Som med en suverän likgiltighet tar emot det och slår igen dörren framför hennes näsa. Men snart kommer ett telegram som säger att de måste ses.

Det här är en klassisk biografisk filmberättelse och det är en svår genre. Hur ska vi som åskådare komma bortom själva fascinationen av att få se något som det kanske en gång såg ut? Titta: Jean Genet och där Albert Camus och så de Beavoir själv sval elegant och vacker. Jag vill ju glömma allt detta och känna att regissören dragits till berättelsen av någon helt annan anledning än bara lusten att återskapa en klassisk tid.

Violette Leduc är en välkänd författare i Frankrike, kanske har det hämmat Martin Provost lite, det blir vackert och precist men en stor respekt för ämnet står skrivet över duken. Fast det räcker ändå en bra bit, den bisexuella arbetarklasskvinnan Violette och hennes kamp för sitt skrivande och hennes plats i Paris intellektuella värld är intressant i sig även om det blir mer av skicklig redovisning än ett eget konstverk.

gunnar.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".