Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson. Foto: Sveriges Radio
Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson. Foto: Sveriges Radio

Mattias Hermansson om Europa efter terrordådet i Paris

Mattias Hermansson kommenterar
2:08 min

Idag kommer den franska satirtidningen Charlie Hebdo ut med sitt första nummer efter terrorattentatet för en vecka sedan, och det uppmärksammas över hela världen. Utgivningen idag får Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson att fundera på Europa efter dådet, och huruvida makthavare och medborgare kommer fortsätta vara Charlie.

Det har gått en vecka sen två unga män klev in på Charlie Hebdos redaktion i Paris och verkställde en massaker. Idag kommer tidningens första nummer efter dådet ut, i tre miljoner exemplar och med en global spridning den aldrig tidigare haft. Sällan har döden som förutsättning för berömmelse känts sorgligare.

Jag kan inte ens sätta mig i vad en tidning, en arbetsplats eller vilket mänskligt sammanhang helst som upplevt något sånt här har att leva med. De flesta av oss är långt från att vara Charlie, i det avseendet.

Som utomstående kan man möjligen reflektera över vilka avtryck dådet kommer sätta i Europa.
Vi kan ta hjälp av de goda berättarna för att hantera de frågor som följer.

I tidningen The New Yorkers digitala utgåva skrev den nigeriansk-amerikanske författaren Teju Cole redan i fredags, av en händelse var han på plats i Paris. Utan att på något sätt förminska vidrigheten eller vansinnet i det som hänt lyckades Teju Cole problematisera de positioner som direkt uppstod dygnen efter dåden.

Med sina dubbla perspektiv resonerar Cole kring hur västvärlden reflexmässigt uppfattar sina egna samhällen som byggda på okränkbara fri- och rättigheter. Och hur vi trots vår blodiga och ofta antifrihetliga historia, såväl på hemmaplan som annorstädes, står överraskade och förlamade när terrorn drabbar oss.

Ett flertal makthavare som deltog i söndagens manifestationer har också kritiserats för att vara ganska långt från att leva upp till parollen "Je suis Charlie".

Mönstren efter tidigare terrordåd går igen: I måndags ville Storbritanniens premiärminister David Cameron stoppa krypterad datatrafik, och här hemma pratade den svenske inrikesministern Anders Ygeman i Dagens Nyheter om utökad registerföring.

Jag säger inte att frågorna är enkla, tvärtom, och jag avundas inte den politiker som ska hantera den inneboende konflikten i att å ena sidan hålla samhället öppet och andra sidan medborgaren skyddad.

Ett samhälle där människor känner skräck inför andras friheter - oavsett om det rör tro eller tankar eller teckningar - det samhället ger till sist sina extremister rätt.  Uppgiften att hålla den rädslan borta ligger på oss alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".