Fördömanden mot Charlie Hebdo

IS, stormuftin i Egypten och regimen i Iran fördömer alla det senaste numret av Charlie Hebdo som släpptes i morse. IS kallar publiceringen "extremt dum".

Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten, IS, meddelar via sin radiostation al-Bayan att onsdagens publicering av nya karikatyrer av profeten Muhammed är en "extremt dum" handling.

"Charlie Hebdo har ännu en gång publicerat en tecknad serie som förolämpar profeten och det är en extremt dum handling", står det i ett uttalande som lästes upp i radion.

I Frankrike har muslimska grupper uppmanat sina medlemmar att "vara lugna och undvika känslosamma reaktioner" på publiceringen.

Den iranska regimen fördömer publiceringen, som den anser är "förolämpande". Omslagsbilden "provocerar muslimerna och sårar deras känslor runt om i världen. De skulle kunna underblåsa den onda cirkeln av extremism", säger utrikesdepartementets talesperson Marzieh Afkham.

I Turkiet har den ledande dagstidningen Cumhuriyet publicerat delar av Charlie Hebdo-numret. Tidningen, som är starkt kritisk mot president Recep Tayyip Erdogan, var en av få utländska tidningar som fick rättigheterna. Enligt AFP finns ett tiotal poliser och vattenkanoner utanför redaktionen.

I Egypten har stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam varnat för publiceringen av bilderna. Han menar att de är rasistiska och att det kommer att uppröra muslimer i hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".