Amerikaner går allt mer sällan på museer

Amerikaner går allt mer sällan på museer och institutionernas konserter - det visar tre stora undesökningar som gjorts under tio år fram till 2012. Det viktigare skälet att stanna hemma istället för att gå på kulturtillställning var brist på tid, vanligt var också att man ansåg att är för dyrt eller för otillgängligt att ta sig dit.

I tre stora undersökningar som gjorts i USA av National Endowment for the Arts samställs hur den amerikanska kultursektorn förändrades under åren 2002 - 2012.

Antalet besök på traditionella kulturinstitutioner som konserthallar och museer har sjunkit stadigt. 2012 var det 33 procent av amerikanerna som någon gång gick och lyssnade på antingen opera, jazz eller klassisk musik eller gick på konstmuseum, galleri eller balett Konstmuseerna tog den största smällen och förlorade 58 miljoner besökare under den här 10-årsperioden.

Det viktigare skälet att stanna hemma istället för att gå på kulturtillställning var brist på tid, vanligt var också att man ansåg att är för dyrt eller för otillgängligt att ta sig dit. Antalet jobb i den amerikansk kultursektorn har också blivit färre, men samtidigt går kulturindustrin bättre ekonomiskt än tidigare - film, musik och scenkonst står för de största ökningarna, medan förlagsverksamhet, design och arkitektur hör till förlorarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".