Angelina Jolie och Ava DuVernay är två av de kvinnor som regisserat storfilmer i USA under 2014. Bild: Michael Sohn och Chris Pizzello
Angelina Jolie och Ava DuVernay är två av de kvinnor som regisserat storfilmer i USA under 2014. Bild: Michael Sohn och Chris Pizzello

Färre regisserande kvinnor i Hollywood än för 17 år sedan

Bara fyra kvinnliga regissörer har Oscarnominerats
1:19 min

Sju procent av de mest framgångsrika filmerna i USA förra året regisserades av en kvinna. Enligt en ny studie från universitetet i San Diego, USA, är det något sämre än på 17 år.

I morgon blir det klart om de två amerikanska filmerna "Selma" och "Unbroken", nomineras till Oscarsstatyetter. 

De är gjorda av kvinnor, Ava DuVerney respektive Angelina Jolie, och det vore historiskt om dom båda skulle nomineras till regipriset. I Oscarsgalans historia har bara fyra kvinnliga regissörer fått en nominering och en av dem, Kathryn Bigelow, har gått hem med priset.

När hon vann 2010 talades det om en Bigelow-effekt, att allt fler kvinnor skulle inta registolarna i amerikansk storfilm. 

Men en ny studie från en av de mer tongivande undersökningarna av kvinnor i amerikansk film, The Celluloid ceiling study, som görs i San Diego, visar att andelen kvinnor på ledande poster i de 250 mest framgångsrika filmerna inte har stigit på 17 år.

Andelen kvinnliga regissörer, manusförfattare och producenter har rentav sjunkit, medan andelen kvinnliga fotografer har ökat.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".