Jönssonligan. Foto Niklas Maupoix.
Jönssonligan. Foto Niklas Maupoix.

Nya Jönssonligan vill vara som 90-talets actionkomedier

Simon J Berger och Alexander Karim om nya Jönssonligan
8:11 min

Jönssonligan - Den perfekta stöten har premiär på fredag. Kulturnytt i P4 har träffat den nye Vanheden (Alexander Karim) och den nye Charles Ingvar (Simon J Berger).

- Vi tiltar på hatten åt 90-talets actionkomedier som Dödligt Vapen och drar likheter med Ocean's Eleven, säger Alexander Karim som spelar Vanheden.

- Samtidigt är det en modernare Jönssonligan, framför allt så tar vi alla rollfigurerna på allvar och försöker göra dom till hela och riktiga människor. Publiken är så van vid avancerat manusinnehåll även när det gäller exotiska genrer,  varenda fantasyserie och varenda rymdfilm har trovärdiga och riktiga människor idag, säger Simon J Berger som spelar Charles Ingvar Jönsson i filmen.

Alexander Karim igen:

- Vi ville göra en modern heistfilm där kuppen är det som allt kretsar kring, och vi har sneglat en del på filmer som Ocean's Eleven,

Vi möter de två skådespelarna som tillsammans med Torkel Petersson och Susanne Thorson utgör den nya Jönssonligan. Mycket skiljer sig från de tidigare Jönssonligan-filmerna. Det är mer action och mindre komedi, i den nya filmen. Och en stor flirt med 90-talets estetik.

Simon J Berger tvekade först när han fick erbjudandet att spela Charles Ingvar och undrade varför man inte tog bort namnet Jönssonligan när så mycket har förändrats, men övertygades snart av regissören Alain Darborg, som var helt klar med att han ville göra en modern Jönssonligan.

- Fortfarande har Charles Ingvar en plan... men det är en plot som är på liv och död och på allvar, men sen så är filmen gjord med ett komiskt anslag också, säger Simon J Berger.

Om någon undrar vad J står för i Simons namn, så kan vi berätta att det står för Jönsson. I sjuttonårsåldern ändrade han sitt namn från Simon Jönsson till Simon J Berger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".