Scen ur trailern till  tv-serieprojektet De jävlarna ska skjutas. Foto: Youtube
Scen med Stina Ekblad ur trailern till tv-serieprojektet De jävlarna ska skjutas. Foto: Youtube

Kvinnor hämnas på våldstäktsmän i crowdfundingprojekt

Cecilia Forss och regissören Andreas Öhman om "De jävlarna ska skjutas"
2:18 min

I dag avslutas crowdfundingkampanjen för tv-serieprojektet De jävlarna ska skjutas - om en advokat som samlar ihop ett gäng unga kvinnor för att hämnas på våldtäktsmän. Kulturnytt har träffat regissören Andreas Öhman och skådespelaren Cecilia Forss som tröttnat på det svenska tv-serieklimatet.

Det går inte längre att blunda för vår position i samhället. Vi måste få folk att se. Stänga gylfen, öppna ögonen.

Pengainsamlingen har gått bra och nu hoppas Cecilia Forss att tv-serien kan bli verklighet. Precis som de andra skådespelarna jobbar hon gratis för att hon äntligen fått en intressant och utmanande tv-roll. Något som enligt Forss är alltför sällsynt.

- Nej jag får inte provfilma för, inte många intressanta roller. I teater finns det ju faktiskt en uppsjö i jämförelse med film och tv-serier.

Idén till De jävlarna ska skjutas fick Andreas Öhman när han läste Katarina Wennstams reportagebok "Flickan och skulden" som handlar om samhällets syn på våldtäkt. Och titeln till serien är en rad ur Annika Norlins låt "Allt som är ditt" som handlar om att just ge igen på våldtäktsmän.

- Hela den låten när man lyssnar på den texten beskriver känslorna som man känner som anhörig till någon som har blivit utsatt och hur hela problematiken kring våldtäkt är och jag ryser när jag pratar om det för jag tycker den är så jävla bra, säger Cecilia Forss.

Annika Norlins låt blev kritiserad för just textraden "de jävlarna ska skjutas" och tv-serieprojektet har redan blivit ämne för en tråd på diskussionforumet Flashback. Andreas Öhman och Cecilia Forss är säkra på att serien kommer leda till debatt om eller när den börjar sändas.

Men deras förhoppning är att serien ska få tittarna att fundera över frågor om rätt och fel och ont och gott och de vill att även förövarna i serien ska bli intressanta och mänskliga rollfigurer.

- Så man vill ju också gräva djupare i vad är det som gör att en man tar sig friheten att göra någonting mot någon annan. Alltså det finns så extremt många saker som man kan gräva i, inte bara i de kvinnliga rollerna utan även i förövarna, säger Andreas Öhman.

Tali da Silva
tali.da_silva@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".