Nya numret av Charlie Hebdo till försäljning. Foto: AP Photo/Christophe Ena/AP
Nya numret av Charlie Hebdo till försäljning. Foto: AP Photo/Christophe Ena/AP

Charlie Hebdo snabbt slutsåld i Frankrike

Nya leveranser varje dag hela veckan
2:28 min

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo sålde slut på ett par timmar i dag, när det första numret kom efter terrorattentet i förra veckan. Och tidningen fortsätter som utlovat att provocera och uppröra.

För kioskägaren Patric tog det knappt en halvtimme att sälja slut på sina 70 exemplar i kiosken på PLace de la Bastille i Paris i morse - och klockan 10 var tidningen slut i hela Frankrike.

Patric har aldrig tidigare sett en liknande kö framför sin kiosk.
Kom tillbaks i morgon säger han till besvikna kunder, det kommer nya leveranser varje dag den här veckan, distributören beslutade i dag att öka upplaga till 5 miljoner tryckta tidningar, på grund efterfrågan.

– Jag köper den för yttrandefriheten, jag tror att folk vill försvara sin frihet, sina rättigheter säger Philippe som stod allra först i kön i morse och fick sin tidning.

Så säger han om det enorma intresset i dag för en kontroversiell tidning som förut kommit i runt
60. 000 exemplar, och enligt egen utsago har haft ganska få vänner. inte så längre, Frankrikes premiärminister kom i dag leende ut från regeringsmötet med en Charlie Hebdo under armen.

Redaktionen har ju lovat att den i nån mening skulle vara ett vanligt nummer - alltså med sedvanliga provokationer och satir - och här finns teckningar både av de mördade journalisterna, och av de som överlevde - en av teckningarna i dagens nummer är en terrorist sodomiserad av en blyertspenna - och hälsningen från tecknaren - "våra pennor kommer alltid vara större än er ballar." 
Men det är den redan kända framsidan som väckt mest reaktioner i dag.

– Man får driva med allt, men inte med religion, säger Paris-bon Rashid Mehmood i svart helskägg, han tycker inte att det är rätt av tidningen att ha en ny teckning av profeten Mohammed på omslaget i dag. 

Men Charlie Hebdos chefredaktör Gerard Biard skriver i sin ledare att han hoppas att dådet mot tidningen ska leda till ett starkare försvar av sekulraiteten, bort från religiös totalitarism som han kallar det - det är ironiskt nog, menar Biard, bara en sekulär stat som gör att även religiösa får leva i fred.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".