Författaren Hans Gunnarsson Foto: Jack Mikrut/TT
Författaren Hans Gunnarsson Foto: Jack Mikrut/TT

Hans Gunnarssons roman "All inclusive"

Maria Edström recenserar Hans Gunnarssons "All inclusive"
2:30 min

Författaren Hans Gunnarsson var det sena 1990-talets okrönte novellkung med samlingar som ”Februari” och ”Bakom glas”. På senare år har Gunnarsson alltmer gått över till romanformen och hans två senaste böcker ”Albatross” och ”Försmådd” bildar tillsammans med hans nya roman ”All inclusive” ett slags lite lurig manstrilogi, tycker Maria Edström.

”Författare söker okvalificerat arbete, gärna i mindre lager, arkiv eller liknande.” Med den annonsen, ”byggd på lika delar resignation och desperation, på en porös botten av självömkan och bitterhet” söker huvudpersonen i Gunnarssons nya roman ett arbete. Författaren C.G. med kronisk skrivkramp, låga försäljningssiffror och ett som det heter ”kortare förnedrande äventyr i filmbranschen” vet kort sagt inte hur han ska klara upp det.

På annonsen svarar Roffe Boman i snygga villan i Bromma som först säjer sig ha bildat en fanclub runt C.G:s författarskap, för att sen komma med sitt storslagna erbjudande: en resa till den karibiska paradisön Gaudeluope för att skriva en bok, helt fritt, för reseföretaget Slöresor.

Precis som i de två tidigare romanerna ”Albatross” och ”Försmådd” börjar en historia dras igång som liksom inte riktigt är vad den först utger sig för att vara. Även här en karl som desperat försöker orientera sig i tillvaron med rätt klent resultat.

Men man får inte förblanda Gunnarsson själv med sin hjälplöse hjälte utan han har allt i sin hand och en närmast surrealistisk intrig rullar igång. Vi får möta en mängd öden, alla dessa längtansfulla resenärer och deras liv som kantrar, där varken tobak, sprit, mat eller sex fungerar i längden. Eller för den delen solen, stranden och havet. Och där ingen riktigt är den man tror, inte den glade men otursförföljde Boris från Bagarmossen, inte den infama litteraturkritikern Alice Westerberg-Vitling eller för den delen den mystiske Boman Boman.

Det finns en alldeles egen ton hos Gunnarsson där tillvaron i all sin banala realitet alltid är snudd på outhärdlig men där en dråplig och deppig slap-stick alltid sätter historien i rörelse. Gunnarsson är skoningslös mot sina gestalter men också överseende med en lite teatral spefullhet – den som söker de stora gesterna och uppfordrande moraliteter har här inget att hämta.

Men den som gillar en välskriven, vindlande historia kryddad med ett rejält nypa komisk fasa får allt i ”All inclusive”.

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".