Amazon flyttar fram i tv-branschen

Amazon, Transparent & Allen
2:06 min

Kultur- och nöjesnyheterna i USA har flera dagar i rad dominerats av att Woody Allen ska göra en originalteveserie för bokhandelsjätten Amazon. Med det faktum att Amazon för första gången tog hem inte bara en, utan två, Golden Globes, är det här en vecka då strömmad teve på nätet tar ett rejält kliv framåt, rapporterar vår USA-korrespondent Agneta Furvik.

"Transparent" är Amazonserien som handlar om vad som händer med en familj när pappa Mort bestämmer sig för att bli den han egentligen är, nämligen kvinnan Maura. Just nu pratar alla här i USA om serien, efter att både den och dess huvudrollsinnehavare Jeffrey Tambor i söndags fick varsin Golden Globe. En inte mindre än historisk stund i den amerikanska populärkulturen, eftersom det var första gången en nätexklusiv produktion fick en Golden Globe för bästa teveserie.

Det var förstås en enorm framgång för Amazon, som i ett slag slog sig in i toppstriden om strömmad nätteve, som hittills dominerats av Netflix och HBO. Och som om det inte räckte, släppte Amazon häromdagen ju nyheten att man lyckats knipa en av världens mest hyllade stjärnregissörer, Woody Allen, som ska göra en originalserie för bolaget. Premiär nästa år.

Så nu pratar alla även om Amazon och Allen, och om vad allt detta betyder.

Både professionella kritiker och kommentatorer på sociala medier är överens om att slaget om den nya sortens tevetittande nu nått en ny nivå. För de traditionella tevebolag som redan hamnat på efterkälken i och med nätexplosionen bedöms den senaste veckan vara en av de mörkaste hittills. För Hollywood, och för tittarna, kan det pågående kulturskiftet däremot leda till ljusare tider. Det tror både branschfolk och branschanalytiker.

Michael Pachter, som noga följer den nätexklusiva strömningsrevolutionen ur ett strikt finansiellt perspektiv säger till NPR att Amazons kontrakt med Allen är det första säkra tecknet på en kommande, och kostsam, huggsexa om de allra främsta bland regissörer, skådespelare och manusförfattare.

Pachter är också säker på att Amazons inbrytning innebär att kampen om tittarna och marknadsandelarna nu trappas upp än mer, eftersom Amazon har en betydligt större plånbok än till exempel Netflix.

Agneta Furvik, SR New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".