Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT
1 av 2
Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT
Ruben Östlund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
2 av 2
Ruben Östlund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ingen Oscarsnominering till Turist

Alldeles nyss blev det klart att Ruben Östlunds film "Turist" inte blev nominerad till en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. "Turist" var nominerad till en Golden Globe, men då vann ryska "Leviathan".

Klockan 14.30 svensk tid presenterades Oscarsnomineringarna av regissörerna Alfonso Cuarón och JJ Abrahms, samt skådespelerna Chris Pine och Oscarschefen Cheryl Boone Isaacs på Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Efter att ha betat av en rad kategorier kom man till slut fram till Bästa icke-engelskspråkiga film där alltså "Turist" av Ruben Östlund inte blev nominerad, trots att Ruben Östlunds familjedrama funnits med som en lågoddsare i förhandssnacket.

En väldigt besviken Ruben Östlund pratade med TT några minuter senare.

- Det känns orättvist, Oscarsjuryn består av 60-plussare som bara röstar på filmer som ser likadana ut som de som de har sett tidigare.

Ruben Östlund befinner sig i USA där filmen trots allt har fått ett bra mottagande med många fina recensioner. Han var i New York när nomineringarna lästes upp tidigt på morgonen, amerikansk tid.

- Jag och producenten Erik Hemmendorff står här i Trump Tower och tittar ut över Central Park. Telefonerna har ringt så extremt mycket de sista veckorna. Nu är det så tyst så man hör fläkten i rummet och trafiken ute på gatan. Vi kände "nu är vårt USA-äventyr över", säger Ruben Östlund.

Nomineringarna gick i stället till "Wild tales" från Argentina, "Tangerines" från Estland, "Timbuktu" från Mauretanien, "Ida" från Polen, "Leviatan" från Ryssland.

- När de läste upp nomineringarna garvade vi samtidigt som vi blev väldigt medvetna om våra känslor.

Ruben Östlund avslöjar att hans besvikelse ska bevaras för eftervärlden. Kameran var påslagen när beskedet kom.

- Vi började filma samtidigt som de började nämna nomineringarna för att få ett utifrånperspektiv på hur det ser ut när man tror att man ska bli Oscarsnominerad, men inte blir det. Kameran rullar fortfarande, vi släpper filmen på nätet sen, säger Ruben Östlund till TT.

Flest vinstchanser på galan har Alejandro González Iñárritus "Birdman" och Wes Andersons "Grand Budapest hotel" med nio nomineringar var, bland annat bästa film. Morten Tyldums "The imitation game" är tätt efter med åtta nomineringar medan Richard Linklaters "Boyhood" och Clint Eastwoods "American sniper" fick sex nomineringar var.

Meryl Streep har fått sin 19:e nominering i karriären, för "Into the woods" och bättrar därmed på sitt eget Oscarsrekord. Bradley Cooper nomineras för sin huvudroll som prickskytt i "American sniper". Det är tredje året i följd han får en vinstchans efter "Du gör mig galen" (2012) och "American hustle" i (2013). Han har hittills inte vunnit.

Oscarsgalan äger rum den 22 februari med Neil Patrick Harris som värd.

Miranda Sigander/TT

Här hittar du årets Oscarsnomineringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".