Björn Afzelius. Mikael Wiehe skymtar i bakgrunden. Foto: Foto: Stefan Kinnmark/TT
Björn Afzelius. Mikael Wiehe skymtar i bakgrunden. Foto: Foto: Stefan Kinnmark/TT

Kritik: "Guldbaggejuryn är partisk"

Guldbaggejuryn får kritik
0:50 min

Nomineringsgruppen till Guldbaggekategorin bästa dokumentär är partisk. Det hävdar Mattias Nohrborg på Triart film som distribuerar dokumentären Tusen bitar som inte blev nominerad. Björn Afzelius-dokumentären Tusen bitar har hyllats av kritiker och även dragit publik till biosalongerna. Men filmen blev utan nominering.

Mattias Nohrborg menar att representanterna i nomineringsgruppen, favoriserar filmer som de själva fört fram. Flera av personerna i den gruppen arbetar på Göteborgs resp Tempos dokumentärfilmsfestival. Två av de tre filmerna som nominerades till bästa dokumentär har visats på dessa festivaler samt på SVT men inte på bio.

– Jag vet inte var partsintresset består av. Skulle det vara att vi såg den först? Jag vet inte, men de grupperna som väljer ut filmer gör de utifrån kompetens på området och i tjänsten ser de mycket kortfilm och dokumentärfilmer. Det är ju inte helt onaturligt att man tar med sig en film som vunnit på respektive festival, säger Jannike Åhlund som är ordförande för Guldbaggejuryn

Men tycker du nomineringsgruppen är allsidig när det finns dubbel representation från tre filmfestivaler?

– Det är en av de saker som vi fattiskt ser över. Det är sista över med det gamla regelverket så det kommer att se annorlunda ut från och med 2015, säger Jannike Åhlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".