Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Allen Leech och Benedict Cumberbatch i "The Imitation Game". Foto: AP Photo/The Weinstein Company, Jack English) / TT
Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Allen Leech och Benedict Cumberbatch i "The Imitation Game". Foto: AP Photo/The Weinstein Company, Jack English) / TT

"The Imitation game" av Morten Tyldum

Emma Engström om "The Imitation game"
2:45 min

Åtta Oscarsnomineringar blev det för filmen The Imitation game, som går upp på bio idag. Skådespelaren Benedict Cumberbatch spelar den brittiske matematikern Alan Turing, som sägs ha förkortat andra världskriget genom att knäcka nazisternas krypteringsmaskin Enigma. 

I en av tidningen The New Yorkers dagliga teckningar från härom veckan, får en höggravid kvinna ultraljud. På skärmen lyser ett vuxet mansansikte upp och sköterskan förklarar lakoniskt: "Oroa dig inte. Det är Benedict Cumberbatch. Han är med i allt nu."

Träffsäker bild, för det är verkligen Benedict Cumberbatch tid. På film, tv och teaterscenen han har blivit vår tids kanske främsta gestaltare av den socialt avvikande och känslige mannen med intelligens utöver det vanliga.

Det gäller även hans säkra skildring av den briljante brittiske matematikern Alan Turing. Hans gestaltning lägger sig mellan tv-favoriten Sherlocks självgodhet och den nakna utsattheten som Cumberbatch spelade fram i National Theatres uppsättning av Frankenstein för ett par år sedan.

För att vara en film om en man som kan tänka sig det otänkbara, är den förvånansvärt konventionellt berättad. Den bygger på biografin "Alan Turing: The enigma" och rör sig på flera tidsplan. Parallellt följer vi hur han och en grupp krypterare jobbar mot klockan på en hemlig militär anläggning - men också hur han på 50-talet grips av polisen, som upptäckt att han är homosexuell.

Framför allt inledningen följer väl beprövade berättarknep, som att etablera underläge som rollfigurerna sedan kan gå vinnande ur. Och om det är Kiera Knightley eller regin, filmens enda kvinnliga rollfigur är ett mesigt alibi utan mycket liv.

Men det tar sig och blir spännande när det börjar dyka upp moraliska dilemman. Precis som Sherlock och Frankenstein rör The imitation game vid klassiska teman som hur individen ska agera när kunskap som inte är avsedd för människan når henne. Symboliskt nog delar Turing också ut äpplen till sina medarbetare.

Alan Turing är död sedan 60 år, men hans dröm lever vidare om en artificiell intelligens, en elektronisk hjärna, som utan människans hjälp anpassar sig efter nya villkor. Och filmens frågor sträcker sig in i vår tid: Vad vi gör med all den kunskap som vi tar fram med hjälp av tekniken?

Turing blev själv ett offer för vetenskapen. Han straffades med hormoner som skulle kastrera honom, men som bidrog till att han tog sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".