Benedict Cumberbatch och Keira Knightley spelar i "The Imitation Game". Foto: Grant Pollard/Invision/AP/TT
Benedict Cumberbatch och Keira Knightley spelar i "The Imitation Game". Foto: Grant Pollard/Invision/AP/TT

Intervju med Oscarsnominerade Cumberbatch och Knightley

Kino intervjuar Benedict Cumberbatch och Keira Knightley
11 min

"Den här mannen är en nationalhjälte i klass med Darwin", säger Benedict Cumberbatch om sin rollfigur Alan Turing i "The Imitation Game", som i själva verket tog sitt eget liv efter att ha fängslats för osedlighet på grund av sitt homosexuella leverne.

I vårens första Kino-sändning medverkade både Sherlock-stjärnan Benedict Cumberbatch, som igår blev Oscarsnominerad för Bästa manliga huvudroll i bioaktuella "The Imitation Game", och Keira Knightley, som Oscarsnominerades för Bästa kvinnliga biroll i samma film.

Reportern Karin Svensson fick en exklusiv intervju med duon inför fredagens biopremiär. Och det är bekant mark för Benedict Cumberbatch. Han spelar ett problemlösande geniet med vissa sociala problem, vilket för tankarna till hans paradroll som Sherlock Holmes i den hyllade tv-serien Sherlock. Men den här gången handlar det om matematikprofessorn Alan Turing. Man skulle kunna säga att Benedict Cumberbatch hamnat i ett fack.

Alan Turing var mannen som sannolikt bidrog till att förkorta Andra världskriget med flera år genom att lösa gåtan med tyskarnas krypterade krigskorrespondens.

"The Imitation Game" bygger på verkliga händelser och en livshistoria som länge var okänd. Krigshjälten Alan Turing dömdes ett tiotal år efter kriget för osedlighet på grund av sitt homosexuella leverne och tog senare sitt liv.

Norske Morten Tyldum står för regin och författaren Graham Moore, som själv skrivit en roman baserad på Sherlock-figuren, har skrivit manus.

Lyssna på hela Kino i P1 här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".