Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT
Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT

Kulturrådet bemöter jävkritiken mot tidskriftsstödet

Staffan Forssell på Kulturrådet bemöter kritiken från Jasenko Selimovic
1:57 min

I en kritisk artikel på Expressen kultur menar debattören Jasenko Selimovic att Kulturrådets referensgrupp är jävig när de fördelar bidrag till kulturtidsskrifter. Nu svarar Kulturrådet på kritiken.

Jasenko Selimovic, tidigare statssekreterare åt integrationsminister Erik Ullenhag och tidigare chef för Radioteatern på Sveriges Radio, kritiserar idag hur Kulturrådets referensgrupp arbetar med att dela ut stöd till kulturtidsskrifter. Enligt Selimovic finns det, bland annat, risk för jäv i systemet med referensgrupper.

Men enligt Staffan Forssell, generaldirektör på Kulturrådet, stämmer inte kritiken.

- Generellt sett är Sverige inte ett så stort land, så är man expert inom ett område är det otvetydigt att man känner till de viktigaste aktörerna i den branschen. Och då är det viktigt att det inte blir en jävsfråga. Det jobbar vi kontinuerligt med och diskuterar.

Men kan det ändå inte vara ett problem att personer som faktiskt i flera fall har en del av sin försörjning som kulturskribenter också beslutar om stödet till tidskrifterna?

- Absolut kan det vara ett problem. Och med tanke på artikeln av Jasenko Selimovic så är det upp till oss att titta igenom detta för att se att det sker på ett transparent och bra sätt. Även om jag just nu inte tror att det inte gör det. Men det är en fråga vi kommer ta upp på vårt nästa styrelsemöte.

Vad kommer ni att säga då?

- Vi kommer titta igenom de frågor som Jasenko och du ställer: Sker det här på ett korrekt sätt, finns det anledning att tro att det inte gör det, och kan vi se över våra processer? Det är väl en rimlig diskussion.

Jasenko Selimovic skriver att "de människor som ser på tidskrifter som någon sorts opinionsbildande valmaterial håller på att förstöra legitimiteten för hela systemet". Vad säger du om den kritiken?

- Min subjektiva åsikt är att så är det inte. Vi har stor tillit till våra referensgrupper. Men oavsett så måste man titta igenom det här, när kritiken kommer upp så måste man titta igenom om det finns något i detta som är sant? Och om det är det får man åtgärda det.

Men tror du att det finns något i hans kritik som är sant, och stämmer?

- Efter 10 månader på Kulturrådet så har jag det största förtroendet för våra referensgrupper. Så kortsiktigt tror jag inte det, säger Staffan Forssell.

Kulturrådet delar varje år ut ekonomiskt bidrag till organisationer som ger ut kulturtidskrifter. Bidraget ges för ett år i taget, och referensgruppens uppgift är att bestämma vilka tidsskrifter som ska få stöd, samt hur mycket pengar varje tidsskrift ska få.

Ledamöterna i kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter väljs på två år, med möjlighet till omval för ytterligare två.

Kulturnytt har sökt Jasenko Selimovic för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".