Beatrice Eli, Mapei, Say Lou Lou, Seinabo Sey och Tove Lo.
Beatrice Eli, Mapei, Say Lou Lou, Seinabo Sey och Tove Lo.

Kvinnodominans bland nykomlingar på P3 Guld

"Män lyssnar mer på kvinnor i dag"
2:32 min

Musikåret 2014 har varit kvinnornas år. Imorgon går årets P3 Guldgala av stapeln och i kategorin bästa nykomling är det bara kvinnliga artister som nominerats.

Jonas Sjöström, vd på svenska skivbolaget Playground Music, menar att detta är kulmen på en utveckling som började för 10-15 år sedan. Den gamla sanningen att kvinnor lyssnar på musik gjord av både kvinnor och män, och att män bara lyssnar på män, stämmer inte längre.

– Jag tycker jag märker på alla konserter jag är ute på så är det väldigt blandat. Kvinnliga artister har väldigt blandad publik. Vi ser en förändring, män lyssnar mer på kvinnor idag, säger Jonas Sjöström.

Förut var det vanligt att kvinnliga artister hamnade i vad Jonas Sjöström kallar för vokalissaträsket. Idag skriver och producerar kvinnor sin egen musik i mycket större utsträckning är förut.

På amerikanska billboardlistan har artister som Taylor Swift och Meghan Trainor legat högt under hösten.

Systrarna Miranda och Elektra Kilby och i duon Say Lou Lou som är nominerade till årets nykomling på P3 Guld blev inte förvånade när de såg att de bara skulle tävla mot kvinnor. De tycker att kvinnor dominerat på musikscenen inte bara i Sverige utan även internationellt och har skrivit halva sitt kommande album tillsammans med andra kvinnor.

– Vi tror att det ger eko. För varje stor kvinnlig artist som lyfts upp och blir uppmärksammad så öppnas fler dörrar för andra kvinnliga artister. En positiv dominoeffekt. Kvinnor tar mer plats och blir mindre kontrollerade av män i musikbranschen. Vi får mer utrymme eftersom vi tar mer utrymme, säger Elektra och Miranda Kilby.

Bilden av artisten som en man med en gitarr håller på att förändras och nu gäller det för skivbolagen att hänga med, tror Jonas Sjöström. Samtidigt varnar han för att känna sig nöjd. Det finns fortfarande ett jämställdhetsarbete att utföra.

– Det här med att vara artist är inte en manlig grej längre. Det här med rock'n'roll och gitarrister håller på att få en mer undanskymd plats. Vi håller på att omdefiniera det musikaliska landskapet. Arbetet är inte klart, branschen som helhet är fortfarande mansdominerad, men det kommer fortsätta att förändras. Jag tror det blir en spännande utveckling i musikbranschen för den är ganska tidig med att anamma den här förändringen, säger Jonas Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".