Sista Bert Levin-stipendiaterna

Jazzmecenaten Bert Levins stiftelse för jazzmusik har för sista gången delat ut pengar bland svenska jazzmusiker.

Stiftelsens stipendium på 75 000 kr vardera går den här gången till följande:

Trumpetaren Ulf Adåker, för "sitt sedan 1960-talet banbrytande arbete med nya former inom jazzen och sin betydelsefulla roll som folkbildare i jazzhistoria".

Saxofonisten Håkan Broström, "för ett ärligt och personligt tilltal i sitt sätt att spela saxofon, full av projekt, utan sidoblickar på övergående moden och trender och ett musikantskap på högsta nivå".

Saxofonisten och klarinettisten Per "Texas" Johansson, "för sitt sätt att spela jazz som när det kom fram var någonting nytt och annorlunda haft stor betydelse som förebild för en generation av unga musiker".

Saxofonisten Fredrik Lindborg, för att han "förmedlar passion och kärlek i sitt spel och är en mycket fin representant för sin stil; svängigt och chosefritt med en obegränsad teknik".

Sångerskan Isabella Lundgren, för att hon "oberoende av trender som dikterar hur en modern jazzsångerska ska låta går hon sin egen väg med stark integritet och mycket personlig röst".

Basisten, pianisten med mera Martin Sjöstedt, för att han är "en otroligt mångsidig, förtjänstfull och talangfull musiker. Komplett likaväl som basist och pianist, som kompositör och arrangör".

Utöver det har Stockholm Jazz Orchestra belönats med ett speciellt stipendium på 80000 kr. "Med Fredrik Norén som grundare och primus motor sedan 30 år är SJO en juvel i den svenska jazzkronan", skriver juryn i sin motivering.

Jazzälskaren Bert Levin donerade tre miljoner kr till en stiftelse som under 10 år skulle dela ut stipendier till förtjänta jazzmusiker i Sverige. Stipendiets syfte är främst att möjliggöra för de belönade att realisera nya musikaliska projekt. De första stipendierna delades ut 2006 och sedan dess har totalt 40 musiker fått del av donationen. Vid sidan av dem har olika jazzarrangörer fått dela på drygt 300 000 kr.

Bert Levin avled i höstas, i en ålder av 75 år.

Kulturnytts Berit Nygren träffade honom 2007 och gjorde en intervju som kan läsas här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista