Zafer Aknay, redaktör för turkiska satirtidningen Leman. Foto: Tomas Thorén
Zafer Aknay, redaktör för turkiska satirtidningen Leman. Foto: Tomas Thorén.

Hätskt debattklimat i Turkiet efter attacken mot Charlie Hebdo

"Ett sådant hyckleri skulle inte ens en satirtecknare skulle kunna komma på!"
2:52 min

I Turkiet har en brottsutredning inletts mot flera journalister på tidningen Cumhuriyet  efter att man förra veckan publicerade delar av senaste numret av Charlie Hebdo. Flera dödshot har också riktats både mot Cumhuriyet och satirtidningen Leman. 

Ett hundratal män skanderar slagord framför polisavspärrningen utanför tidningen Cumhuriyet i Istanbul. Osman Ucar ifrån en islamistisk ungdomsorganisation är en av dem som demonstrerar mot Cumhuriyet.

- Förolämpningar mot profeten Mohammed berättigas inte av yttrandefriheten, säger Osman Ucar.

I onsdags i förra veckan publicerade den sekulära nationalisttidningen Cumhuriyet en fyra sidor översatta till turkiska ur Charlie Hebdo uppmärksammade upplaga efter den blodiga attacken i Paris. Cumhuriyet vald att inte ta med omslagsbilden med profeten Mohammed i bilagan men två av tidningens kolumnister valde att publicera bilden på den gråtande profeten med i sina kolumner. En brottsutredning om förolämpning mot religiösa värderingar har inletts mot kolumnisterna och chefredaktören på tidningen Cumhuriyet. Amnesty International har kallat brottsutredningen för ett tilltag på gränsen till statscensur.

Debattklimatet i Turkiet har varit mycket hätskt sedan attacken mot Charlie Hebdo. Bland skisser och teckningsutkast till nästa veckas upplaga av en av Turkiets karikatyrtidningar Leman, sitter redaktören Zafer Aknay som mottagit flera hot efter att ha publicerat ett svart omslag med texten Je sui Charlie.

I förra veckan gav Leman ut ett extranummer för att hedra de mördade teckarna i Charlie Hebdo och särskilt tecknaren Georges Wolinski som var en vän till flera av tecknarna på Leman och som varit på besök hos tidnings redaktion i Istanbul för några år sedan. Zafer Aknay tycker att det ytterst är president Erdogan som är ansvarig för den infekterade debatten i Turkiet genom att gå till angrepp mot Charlie Hebdo-publiceringarna.

- Han borde ha gett ett lugnande budskap, men istället valde han att piska upp stämningen genom att gå till aggressiv attack, säger Zafer Aknay.

Också premiärminster Ahmet Davutoglu, somvar med i manifestationen i Paris till stöd för yttrandefriheten, har kallat Charlie Hebdo-publiceringarna för en medveten provokation och varnat tidningar att hädelser mot profeten Mohammed inte kan tolereras i Turkiet. Karikatyrtecknaren Zafer Aknay tycker att premiärminister Ahmet Davutoglus beteende överträffar satiren i sin komik.

- Ett sådant hyckleri skulle inte ens en satirtecknare skulle kunna komma på, skrattar han.

Tomas Thorén, Istanbul

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".