Jörgen Hjerdt foto:Sofia Runarsdotter
Jörgen Hjerdt foto:Sofia Runarsdotter

"Befriad" av Jörgen Hjerdt

2:04 min

Jörgen Hjerdt är manusförfattare och filmare, som nu också romandebuterar med ett kammarspel för en person, förlagt till en sommarstuga, sent på hösten. Anneli Dufva har läst "Befriad".

Ibland sägs det ju att varje människa har en historia eller en urscen, som hon på olika sätt bearbetar genom sitt liv. För en konstnärligt verksam person kan det bli till ett tema, något som återkommer genom allt hon eller han gör.

Med Jörgen Hjerdt kan jag tänka mig att det nästan är tvärtom. Att han har skrivit manus, gjort film, men först nu, med den här romanen gått riktigt nära det för honom svåraste av allt - en faders självmord.

Han gör det via sitt romanjags egen kris, dennes egen drift mot döden - ett kammarspel för en person, förlagt till en sommarstuga, sent på hösten.

En sjö, en båt, en skog att utmana gränserna i, en öppen spis att värma sig vid när modet eller beslutsamheten lämnat honom, än en gång.

Och det är där romanen har sin styrka, i vacklandet, i den totala trovärdigheten i tankarna som bråkar med varandra - förnuftet förloraren när djävlarna slår till och bara lägger en grå tyngd över allt. Det är gripande och Jörgen Hjerdt är riktigt bra när han låter sida efter sida stappla sig fram i den inre sörjan, utan att låta själva berättandet bli varken tradigt eller trögt. Han har en sorts språklig självklarhet och det finns en konsekvens i att hålla sig där - på en plats, i ett läge - och låta livshistorien som föregått krisen bara spelas förbi, som fragment i mörkret.

Sen anas en annan historia, i de där fragmenten, om en man som undrar över mansrollen, en samtida pappa som upplever sin hustru som bättre i allt - en historia jag tror att han också skulle kunna berätta med en alldeles egen ton. Nästa roman?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista