"Myndigheter inte gjorda för att ge ut tidningar"

Mattias Croneborg: Myndigheter är inte gjorda för att ge ut tidningar
2:09 min

Att tidningen 8 sidor sedan årsskiftet ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier får kritik från flera organisationer. Nu stämmer också Mattias Croneborg, tidigare chefredaktör för tidningen Riksdag och departement, in i kritiken.

Mattias Croneborg är inte positiv när han ska beskriva hur det är att driva en tidning inom en myndighet. Tvärtom. Det finns en mängd problem, säger han.

- Myndigheter är inte gjorda för att ge ut tidningar eller ge ut medier.

Ett problem handlar om lyckas göra oberoende journalistik när man samtidigt är en del av myndighetens årsbudget och därmed, som i 8 sidors fall, lyder under sittande regering. Det är så klart en knepig situation även om Mattias Croneborg säger att det var ovanligt att politikerna försökte påverka Riksdag och departements bevakning.

Men det finns ett annat problem som är lika stort: Det handlar om att reglerna för en myndighet är för otympliga och långsamma för att kunna driva en tidning. En tidning måste till exempel kunna köpa in artiklar utan att behöva upphandla dem, säger Mattias Croneborg.

- Det är viktigt med ekonomiskt oberoende, inte bara journalistiskt.

Mattias Croneborg stämmer alltså in i kritiken mot att tidningen 8 sidor nu ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier. Samma kritik kommer från Journalistförbundet och Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB), som fruktar att förbundets medlemmar inte längre kan vara säkra på att de lättlästa nyheterna är helt oberoende, även om myndigheten försäkrar att de gjort allt för att tidningen ska fortsätta vara just oberoende.

Det är helt enkelt svårt att hitta någon som är odelat positiv till den nya ordningen. Inte ens kulturminister Alice Bah Kuhnke är helt nöjd, och säger till Kulturnytt att det inte är en ultimat lösning att en myndighet ger ut en tidning.

Mattias Croneborg, tidigare chefredaktör för Riksdag och Departement, ser strängt taget inte någon fördel med att myndigheten nu ger ut tidningen.

- Nej, faktiskt inte. Om en myndighet eller det offentliga vill finansiera medier, så finns det andra sätt för att försöka garantera både ekonomiskt och journalistiskt oberoende. Det kan vara just stiftelseformen som man har för Public Service och hade för tidningen 8 sidor, säger Mattias Croneborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".