Den syriske musikern Samer el Dahr. Foto: Elena Kukoleva
Den syriske musikern Samer el Dahr. Foto: Elena Kukoleva

Mellanösterns elektroniska stjärna

Alexandra Sandels träffar mannen bakom Hello Psychaleppo i Beirut
3:04 min

Hans vilda blandning mellan arabisk folkmusik och trip hop i sin musik har tagit Mellanöstern med storm och han hyllas som regionens nya electronica stjärnskott. Kulturnytt har träffat mannen bakom Hello Psychaleppo i Beirut – ett musikprojekt som sambinder artistens hemstad i Syrien med den psykedeliska musikvärlden.

Söndag natt i en lagerlokal i utkanterna av Beirut. Konsertpubliken slänger sina huvuden fram och tillbaka till toner av electronica, synth, och arabiska popklassiker från 50 och 60-talen som pumpas ut ur dom raspiga högtalarna.

Samer Saem el Dahr, en lång kille med uggleglasögon och ett burr av lockigt hår slarvigt uppsatt i en hästsvans, träder fram ur skuggorna i det kolsvarta rummet och ställer sig vid mixerbordet. Det har gått två år sen han flydde sin krigshärjade hemstad Aleppo i norra Syrien. Så hur har livet i Beirut påverkat hans musik?

– När jag var i Aleppo gjorde jag mer lugna låtar. Nu är jag mer fri och gör mer energiska låtar som Beirut inspirerar till, säger Samer el Dahr när vi träffas i hans lägenhet.

Inspirationen hämtar han bland annat från trip hop-pionjärerna Massive Attack och den egyptiske sångaren Anwar el Askari. Resultatet är en musik som växlar från högt till lågt, från öst till väst, från electroeufori till mörk melankoli. Ibland blir den drömlik som i låten Tarab Dub där den legendariska egyptiska sångerskan Oum Kolthoum mixas med reggae toner.

Men till skillnad från många andra syriska musiker och konstnärer håller sig Samer el Dahr borta från politik i musiken. Det finns heller ingenting i hans musik som direkt länkar till konflikten i Syrien. Samer el Dahr vill hålla en viss distans.

– Jag är inte så mycket för politik, särskilt inte när det kommer till konst, säger Samer.

– Antingen så gör jag en poäng av att göra det hela politiskt eller så lämnar jag det till konsten att tala för sig själv, fortsätter han.

Och så sätter han på den statiska låten PH som han mixade ihop i familjehemmet i Aleppo när hårda strider rasade utanför fönstret på gatorna. Projektet Psychaleppo blev ett sätt att skapa en parallell tillvaro från våldet.

Idag står Samers familjehem i Aleppo övergivet. Hans föräldrar har flytt till Jordanien. Plundrare har länsat Samers musik- och konststudio i Aleppo. Stora delar av staden är sönderbombad.

– Men även om dom förstör hela stan så kommer Aleppo aldrig att upphöra att existera. För vi är Aleppo: Jag, mina föräldrar, vår kultur, och våra traditioner, säger Samer elDahr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".