Jaume Plensa intill ett av sina kvinnohuvuden. Foto: Karsten Thurfjell/SR
Jaume Plensa intill ett av sina kvinnohuvuden. Foto: Karsten Thurfjell/SR
Konst

Jaume Plensas skulpturer första gången i Stockholm

Jaume Plensa om sina verk i Umeå och Stockholm
2:30 min

Ett av kulturhuvudstadsårets sista evenemang i Umeå var decemberinvigningen av den stora utsmyckning som hänger från taket i nya kulturhuset Väven, ett draperi av metallbokstäver som formar olika diktrader.

Upphovsman är den katalanske skulptören Jaume Plensa, uppmärksammad över hela världen med sina språkligt anstrukna gatuskulpturer som också finns tidigare i Umeå, Göteborg och Borås. Just nu ställer han ut för första gången i Stockholm, på Galleri Andersson Sandström.

Från taket i Kulturhuset Väven hänger en väldig ridå av 17 000 metallbokstäver som lodrätt fångar Jaume Plensas 29 favoritdikter. Och det är väl snarare för att påminna om poesins existens i vår tillvaro som det språkliga molnet hänger där uppe, för att som åskådare följa varje diktrad nerifrån golvet är ganska knepigt.

På gallerigolvet i Stockholm, där vi står, finns en mindre version av poesidraperiet, med bokstäver av Muranoglas, men vad som verkligen skänker en eftersinnande, meditativ stämning är dom mörkt bruna bronsskulpturer av kvinnohuvuden som befolkar rummen.

Speciellt dom stora, som är två meter höga med lugna, blundande vilande anleten, ungefär som en blandning av skulpturerna på Påskön och Herta Hillfons Vindens dotter, om ni sett den. Och det är ingen tvekan om att Jaume Plensa, i denna bråkiga högljudda tid, inte minst vad gäller idéer och åsikter, vill skänka oss samma sorts lugn som strålar ut från dom här kvinnohuvudena.

Och man måste säga att idén om ett inre lugn funkar bra i gallerirummet. Egentligen är det bara att blunda, lägga av sig sina krav på action, och kanske, om man har tur, så slutar ens inre universum att snurra för en stund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".