En klassisk moshpit. Här under en Rage Against The Machine-konsert 2007. Foto: AP Photo/Branimir Kvartuc/TT
En klassisk moshpit. Här under en Rage Against The Machine-konsert 2007. Foto: AP Photo/Branimir Kvartuc/TT

Våldsam konsertkultur under debatt

"Att någonting är våldsamt och hårt är inte samma sak som att det ska vara hänsynslöst"
2:32 min

Mosh eller moshing, det vill säga den dansstil som förekommer på konserter inom punk-, metal- och hardcoregenren har varit ett diskussionsämne hos föreningen Jönköping Straight Edge. Moshing beskrivs som ett sätt att ta del av hård musik på ett så intensivt sätt som möjligt, men nu höjs röster från personer som tycker att moshing tar för stor plats på spelningar. 

– Folk som känner sig otrygga och obekväma och känner att de inte får plats börjar föra fram den kritiken. De skulle vilja att de fick mer plats men det har blossat upp en konflikt där deras kritik förlöjligats. Det har också uppfattats som en yrkan på förbud mot moshning, vilket verkligen inte är fallet, säger Jonathan Spånberger.

Moshen är en viktig ingrediens inom hardcore-genrens liveframträdanden och Jonathan Spånberger, medlem i föreningen Jönköping Straight Edge, understryker att kritiken inte handlar om ett förbud mot moshing utan om visat hänsyn mot konsertbesökare. Debatten blossade upp i samband med en konsert på Edge Day, straight edge-rörelsens dag, där flera konsertbesökare lämnade en spelning för att de känt sig exkluderade samt möttes av raljerande.

Journalisten Christoffer Röstlund Jonsson har varit aktiv inom scenen under en längre tid, både som konsertbesökare, men även med bandet DS-13.

– Hardcore-scenen är en sådan ungdomsfixerad kultur. Det är i regel så att många droppar ut när de blir äldre och en ny generation kommer in och då kommer samma gamla debatter upp, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

Debatten har förts tidigare och blossar upp med jämna mellanrum förklarar, Christoffer. Han förklarar också att vissa av de modernara danserna blivit mycket hårdare.

– Det är en subkultur, det är inte för alla och det ska heller inte vara för alla. Men att någonting är våldsamt och hårt är inte samma sak som att det ska vara hänsynslös, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

Några åtgärder har inte just Jonathan Spånberger och föreningen Jönköping Straight Edge behövt vidta. Men planen är att arbeta för en mer inkluderande scen.

– Planen är att arbeta med en attitydförändring. Folk ska se chansen att förbättra genren och göra den mer inkluderande, säger Jonathan Spånberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".