Guantanamo. Foto: AP Photo/Ben Fox/TT
Guantanamo. Foto: AP Photo/Ben Fox/TT

Dagbok från Guantanamo blir bok

Washingtonkorrespondenten Inger Arenander rapporterar
2:07 min

Idag publiceras en unik dagbok från det amerikanska militärfängelset i Guantanamo Bay på Kuba. Mohamedou Ould Slahi, som sitter fängslad där sedan 2002, berättar om tortyr och förnedring i en skildring som tidningen New York Times anser att alla amerikaner borde läsa.

I sex år har amerikanska myndigheter försök stoppa utgivningen av en bok skriven av fånge nummer 760 i Guantanamo-fängelset, men nu ska Mohamdo Ould Slahis dagbok ges ut som bok.

"Guantanamo Diary" skildrar hur det gick till när den amerikanska underrättelsetjänsten grep honom 2002 och lät fängsla honom. Han anklagades för att ha deltagit i terroristbrott.

"Jag försågs med handbojor, någon började klippa sönder mina kläder, optimisten i mig tänkte det är USA som vill hjälpa mig, pessimisten att nu är det kört, de kommer anklaga mig för något som innebär fängelse resten av livet".

Mohamedou Ould Slahis har fortfarande inte fått veta vad han anklagas för och har inte fått någon rättegång.

En federal domstol i Washington anser att anklagelserna mot honom inte håller och att han bör friges. Den domen har överklagats och Slahi sitter fortfarande på Guantanamo.

Han började föra dagbok om sin tillvaro där på engelska, ett språk som mauretaniern lärde sig av sina vakter. Han får inte själv framträda, men hans redaktör Larry Siems, berättar för radiobolaget NPR vad Slahi har utsatts för:

"Isolering i mörker, brist på sömn, extrema temperatur i cellen, sexuella övergrepp, misshandel, hotelser mot familjen" är några inslag i den långvariga tortyren.

Slahis advokater har processat i mer än sex år för att dagboken ska få publiceras. När den offentliggörs idag, är det efter omfattande censur.

"Guantanamodagboken ger en bild av helvetet. Den är ett extraordinärt dokument", skriver New York Times krönikör Joe Nocera idag, "ett dokument som alla amerikaner borde läsa".

Inger Arenander, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".