Dragspelaren Jörgen Sundeqvist med Nordiska kammarorkestern. Foto: Niklas Axelsson, SR
Dragspelaren Jörgen Sundeqvist med Nordiska kammarorkestern. Foto: Niklas Axelsson, SR

The Accordion King - en hyllning till Ådalens dragspelskungar

2:17 min

På vardagarna jobbade de i massaindustrin, men på helgerna var de sin tids rockstjärnor. Så beskriver kompositören Fredrik Högberg Ådalens dragspelskungar på 1930- och 40-talet. I morgon är det urpremiär för The Accordion King, Högbergs hyllning till dragspelskungarna.

Verket framförs av dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist och Nordiska kammarorkestern under ledning av dirigent Niklas Willén. Urpremiären sker på klassisk mark - i Kramfors i hjärtat av Ådalen. Fredagens konsert i Sundsvall spelas in och sänds i P2 Live den 25 februari.

– Innehållet i den här konserten är ett väldigt virtuost stycke dragspelsmusik och rätt krävande för orkestern också, säger kompositören Fredrik Högberg.

Fredrik Högberg som bor strax utanför Kramfors berättar att det under beredskapstiden fanns gott om dansbanor i industri-Ådalen och gott om jobb för dragspelskungarna, men att det var ett tufft liv. De cyklade mellan spelningarna och kunde tillryggalägga 20 mil under en helg med 4-5 spelningar. Ibland fick de betalt i mat, ibland fick de inte betalt alls.

– De var knegare på veckorna och rockstjärnor på helgerna.

Vad är det då för berättelse du vill skildra?

– De här människorna var soundtracket till en väldigt viktig epok i Ådalens och kanske hela Sveriges historia. Folkhemmet börjar ta form och kriget börjar ta slut och det visar sig att vi har ett försprång gentemot Europa, och den väldfärd som följde på det men som inte var för alla. Många människor här hade det ju kärvt, och inte minst om man var musiker så var det tufft. Deras öde förtjänar att berättas några gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista