"De flesta var upptagna med sina telefoner", säger Maximilien van Aertryck som filmade när Björn Söder blev andre vice talman.
"De flesta var upptagna med sina telefoner", säger Maximilien van Aertryck som filmade när Björn Söder blev andre vice talman.

Björn Söder-omröstning blir absurd kortfilm

Filmare hittar humor i parlamentarismen
2:48 min

När Sverigedemokraten Björn Söder valdes till andre vice talman i höstas, filmades det av Maximilien van Aertryck. Resultatet är kortfilmen "Punkt 9: val av andre vice talman", som fångar de mer absurda sidorna av parlamentarismen. Nu tävlar den på Göteborgs filmfestival.

Filmaren Maximilien van Aertryck öppnar dörren till produktionsbolaget Plattforms lokaler i centrala Göteborg. På ett av skrivborden ligger affischen för filmen han tävlar med på Göteborgs filmfestival. Över hela står ord. Det står "blank, blank, blank". Och så mer sällan: "Björn Söder".

I "Punkt 9: val av andre vice talman" får man i femton klipp se omröstningarna som hölls i riksdagen i samband med att sverigedemokraterna som tredje största parti skulle få en vice talmanspost. Det speciella med omröstningen var att utfallet inte gjorde skillnad.

En absurd situation som borde skildras i all sin konstighet, tycker Maximilien van Aertryck. Allt från de nya riksdagspolitikerna som tar selfies under omröstningen, till gruppen med journalister som väntar utanför för att göra en rätt seg händelse till ett dramatiserat sportreferat.

- De väntar för att göra de här korta intervjuerna: "Björn Söder, vad tycker du om Dinamarcas t-shirt?". Man vill skapa en fajt mellan dem som jag inte såg när jag var på plats, säger han.

Filmen visar framför allt hur odramatisk och högst ordinär en historisk händelse ofta är. Men traditionella medier skildrar sällan den långsamma politiska kvarnen. För att göra det krävs en viss distans och framför allt tid, säger Maximilien van Aertryck.

I det här fallet fyra och en halv timma i ren filmtid.

- Det handlar om att med blicken leta efter en ruta som kan innehålla humor och ge en mer komplex bild än vad man är van vid. Det är ett aktivt arbete och man är helt utmattad efteråt.

Maximilien van Aertryck är från Frankrike och Tyskland, men är utbildad i Sverige. Just nu läser han en magisterexamen på Filmhögskolan i Göteborg, med fokus på motbilder, det vill säga att skildra situationer som vi vant oss att se på ett sätt, med nya perspektiv.

Han betonar att "Punkt 9" inte tar partipolitisk ställning. 

- Är det bra eller dåligt att Björn Söder fick posten trots att 52 röstade för och 292 blankt? Den bedömningen ligger hos åskådaren, jag är inte intresserad av att göra en partipolitisk kommentar. Jag tar ytterligare ett steg tillbaka och tittar på parlamentarism och om man kan likställa det med demokrati eller inte.

Det låter på dig som att du tycker att du är objektiv. Men kan man vara det?

- Nej det tror jag inte. Många som har sett den brukar säga att "Punkt 9" är en okommenterad iakttagelse men den är ju väldigt kommenterande. Vad jag försöker göra är att förmedla min blick på vad som händer i riksdagen. Och i dagens bildflöde saknas den kritiska blicken, säger Maximilien van Aertryck.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".