Anders Roslund och Börge Hellström.
Anders Roslund och Börge Hellström.

TV-serien "Deckarna" på SVT

Mina Benaissa "En briljant idé som skulle tjänat på att skalas av"
1:40 min

Nu ska delar ur svenska deckareliten lösa mordgåtor i tv på bästa sändningtid, ikväll är det premiär i SVT för "Deckarna". Kulturnytts Mina Benaissa har sett första avsnittet.

Frågeställningen i nya SVT-serien ”Deckarna” är helt perfekt formulerad: varför skriva om våld och död i bok efter bok? Varför?

I fem avsnitt med start på tisdagkvällen får vi följa några av våra allra största deckarstjärnor:Katarina Wennstam, Anna Jansson, Anders Roslund, Börge Hellström, Christoffer Carlsson och Denise Rudberg. Tillsammans eller kanske snarare med hjälp av varandra ska gruppen på till botten med: ”varför?”

Skådespelaren Krister Henriksson gör inspel, etablerar gruppen och tittar fram bakom gardinerna ibland.

Ett ”iscensatt” mordoffer ska leda gruppen in på ett slags samtal där någon av författarna utgör huvudpersonen. Och vid det här laget har nog de flesta svenska tv-tittare vant sig vid konceptet med kändisar som träffas, gör övningar och sen äter man middag på kvällen. Framför kameran.

Och ”Deckarna” landar nånstans mellan Agatha Christie och ”Så mycket bättre” – rent formmässigt alltså.

Så. Först ut är duon Börge Hellström och Anders Roslund.  Deckargruppen ska gå till botten med Hellström/Roslunds driv. Varifrån kommer det svarta? Här nystas duons respektive bakgrunder ut. Den enas mer känd. Och den andras, fram till nu mindre känd. Det blir nerv. På riktigt.

Och utifrån det här första avsnittet, så skulle den här briljanta idén haft allt att vinna på skala bort den något fåniga ”nu ska vi lösa mord”-dramatiken. För som det så ofta är med verkligheten: det är där den blödande dramatiken håller till.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".