Foto: Press
Foto: Press

Vulnicura av Björk

Kalle Kovács recenserar Vulnicura
3:15 min

Många blev överraskade när den isländska sångerskans nya album Vulnicura anlände i går, hela två månader innan det planerade släppet. Men efter att flera låtar läckt ut på internet under helgen valde hon att skjuta fram släppet. Kulturnytts Kalle Kovács har lyssnats på det nya albumet.

Fyra år har gått sedan Björks ambitiösa album Biophilia. Ett album som tog med oss ut i kosmos och där himlakropparnas dans och månens rörelse spelade huvudrollen. När den isländska musikpionjären nu är tillbaka står dock hon i fokus i ett mänskligare album som mycket väl kan vara hennes bästa på ett decennium.


Vulnicura handlar om en relation som sakta går i kras. Inledningsspåret introducerar en vilsen själ i förnekelse och innan albumet når den sista tonen hinner Björk ta med oss på en resa som gör en alldeles mör. Vulnicuras värld är rå och ensam, men samtidigt vacker.


Muntert blir det aldrig. För den som, precis som inför varje album av Björk, väntat på att hon ska åter bli lite poppigare kommer Vulnicura vara lite av en besvikelse. Albumet tar om något ytligare ett par steg bort från den poppiga Björk och påminner istället på många sätt om 2001-års album Vespertine.


Till sin hjälp har hon haft den venezuelanske låtmakaren Alejandro Ghersi vars elektroniska rytmer blir en alldeles enastående kontrast till de annars stråkdominerade akterna.


Vulnicura är Björks nionde studio album och sedan debuten, tolv år gammal 1977 har hon hunnit plocka på sig flera utmärkelser däribland polarpriset 2010.


Det är en ny och öppnare Björk med rakare texter och med aningen striktare ramar. Låtarna svävar inte iväg på ett sätt som de tenderat att göra på hennes senare album. Det finns en tydlig röd tråd genom hela albumet och trots att det är mer personligt och råare än förr finns gått om "Björk" kvar.

Tillsammans med Antony Hagerty sjunger hon om att de är varandras hemisfärer och att deras atomer dansar och skrattar, en påminnelse om den Björk vi lärt känna under de gångna åren och som nu låtit oss komma än närmare. Frågan är om Vulnicura inte är Björks bästa sedan Vespertine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".