Michail Kritjman, filmfotografen som jobbat med ”Leviathan”. Foto: Fredrik Wadström/SR
1 av 2
Michail Kritjman, filmfotografen som jobbat med ”Leviathan”. Foto: Fredrik Wadström/SR
Aleksey Serebryakov i den ryska filmen "Leviathan". Foto: AP Photo/Sony Pictures Classics, Anna Matveeva/TT
2 av 2
Aleksey Serebryakov i den ryska filmen "Leviathan". Foto: AP Photo/Sony Pictures Classics, Anna Matveeva/TT

Försenad inhemsk premiär för omdebatterat ryskt Oscarsbidrag

Michail Kritjman om bråken kring "Leviathan"
2:18 min

De underliga turerna kring den ryska filmen "Leviathan" fortsätter. Samtidigt som filmen vunnit en Golden Globe och är nominerad till en Oscar kritiseras den av konservativa krafter i hemlandet. Rysslands kulturminister har till och med sagt att regissören Andrej Zvjagintsev borde göra mer positiva filmer för att staten ska stödja framtida projekt. Det var också länge oklart om det skulle bli någon rysk biopremiär efter den nya lag som sedan i somras förbjuder svordomar i konstnärliga verk. Kulturnytt har träffat filmfotografen Michail Kritjman som filmat "Leviathan" och han berättar att filmen om några veckor har premiär i Ryssland men i en omgjord version.

- Den version som går upp på ryska biografer 5 februari kommer inte att ha några svordomar, säger Michail Kritjman. Han berättar om den långa komplicerade processen för att blidka myndigheterna så att "Leviathan" kunde få det nödvändiga certifikatet för biografvisning. Inga scener är bortklippta men regissören Andrej Zvjagintsev har tvingats redigera bort alla svordomar ur dialogen och ersätta dem med andra ljud. Utanför Ryssland står distributörer på kö för att få visa "Leviathan" utan ingrepp. Förutom priser och nomineringar har filmen sålts för visning i omkring 50 länder. I Sverige går filmen upp på bio i mitten av mars.

Men den stora konflikten i Ryssland kring Zvjagintsevs fjärde långfilm är beskrivningen av hur en människa i en rysk provins går under i ett system helt genomsyrat av korruption och maktmissbruk. Den ryska debatten står just nu mellan de som tycker att "Leviathan" är en träffande samtidsskildring och de som tycker att den ger en felaktig bild av dagens ryska samhälle.

Filmfotografen Michail Kritjman, som arbetat med Zvjagintsev ända sedan debuten för 12 år sedan, tror att Oscarsnomineringen är betydelsefull för framtida filmprojekt.

- Vi vet inte hur det kommer att gå på Oscarsgalan men redan nomineringen gör det lättare att söka pengar från oberoende finansiärer, säger Michail Kritjman.

Om kritiken mot "Leviathan" från det ryska kulturministeriet håller i sig kommer det kanske också att bli svårt för Andrej Zvjagintsev att söka statliga pengar till kommande filmer så frågan om andra finansiärer kan bli avgörande. Zvjagintsevs radarpartner, fotografen Michail Kritjman, säger att "Leviathan" redan förlorat mycket på hemmaplan. Inte minst är han kritisk till den omredigerade version som snart har premiär.

- Den saknar helt rytmen och energin från den version som visas internationellt.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".