Nordens fotoskola Biskops Arnö. Foto: biskops-arn.se
Nordens fotoskola Biskops Arnö. Foto: biskops-arn.se

Stopp för bildjournalister till flera fotoutbildningar

"Vi vet att det är en tuff bransch som är i omställning"
1:28 min

Flera fotoutbildningar blir av med det bidrag de får för att utbilda bildjournalister. Det är Nordens fotoskola Biskops Arnö och Fotoskolan Stockholm som mister bidraget, efter beslut från myndigheten för Yrkeshögskolan.

– Vi känner till att branschen har en kris. Man säger upp fotografer på GP, Sydsvenskan, Expressen och så vidare. Vi vet att det är en tuff bransch i kris, säger Mats Lundborg.

Bakom beslutet ligger en alldeles för kortsiktig analys säger Mats Lundborg. Duktiga bildjournalister kommer att behövas även i framtiden, trots att utsikterna på arbetsmarknaden just nu ser dyster ut säger han.

Än vet inte Mats Lundborg på Nordens fotoskola hur verksamheten ska bedrivas vidare, men det finns en möjlighet att antingen ansöka om bidrag igen, eller välja att driva utbildningen som en folkhögskoleutbildning istället, men då blir den kortare och inte lika gedigen menar Mats Lundborg.
Men Fotoskolan i Stockholm som funnits sedan 1962 och som nu inte får bidrag för sin utbildning i kommersiellt fotografi har inte den möjligheten, och skolchefen där Mikael Cronvall vet ännu inte hur skolan ska gå vidare.

Johan Blom är avdelningschef på myndigheten för Yrkeshögskolan. De fotoutbildningar som inte fått bidrag har har fallit bort i hård konkurrens från andra utbildningar som sökt bidrag säger han.

– I det här fallet har vi bedömt att andra utbildningar har ännu större efterfrågan och det finns ett större behov.

Även Filmarbetarutbildningen i Trollhättan blir av med bidraget från Myndigheten för yrkeshögskolan. Där är Charlotte Gimfalk utbildningsledare och hon håller inte med om att filmarbetarutbildningen inte leder till jobb:

– Den statistik som vi har och som vi har skickat in med ansökan och utbildningens hemsida där vi stoltserar med alla våra 73 utbildade elever visar något annat. Arbetsförmedlingen kultur säger också att "har man gått filmarbetarutbildningen då skriver man in sig här och sedan ser vi inte de personerna mer", säger Charlotte Gimfalk.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".