Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Jonas Ekströmer / TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Jonas Ekströmer / TT
INTERVJU MED ALICE BAH KUHNKE

Alice Bah Kuhnke oklar om framtida filmfinansiering

"Det är viktigt att ha en modern filmpolitik"
1:41 min

Idag går startskottet för Göteborgs filmfestival, och kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke ska invigningstala. Men trots att diskussioner har förts med filmbranschen kan kulturministern ännu inte svara på vilka förändringar som väntar.

Under hösten har kulturdepartementet träffat filmbranschen flera gånger för att prata om den framtida filmpolitiken. Många är nyfikna på hur den, och inte minst finansieringen, kommer att se ut nu när många väljer att se film på nätet istället för på bio eller dvd, något som gör att svensk film får mindre pengar. Men kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att det fortfarande är svårt att svara på hur den finansieringen kommer att se ut.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att den framtida filmpolitiken är en del av sin samtid. Det har skett stora förändringar. Även om vi kan glädjas åt att det är väldigt många som tar del av väldigt mycket film så gör vi det på annorlunda sätt idag än vad vi gjorde för tio år sedan. Och det är viktigt att vi har en modern filmpolitik, säger hon.

Vad skulle kunna bli mer modernt?

– Att stödet är anpassat efter den verklighet vi idag lever i.

Och hur tror du att man skulle kunna tänka då?

– För att kunna utveckla en modern filmpolitik är det viktigt att lyssna till så många aktörer som möjligt som lever i den här verkligheten och känner utmaningarna. Inte minst om man tittar på DVD-marknaden.

Jag saknar något konkret om vad ni har för tankar utifrån vad ni har lärt er under hösten?

– Nej, jag får återkomma till det för vi bereder det just nu och vi vill ju först kunna sammanfatta det som har kommit fram. Men inom en relativt snar framtid så kommer vi kunna presentera det.

Det är svårt att få ministern att avslöja något konkret om framtidens filmpolitik. Men något hon ofta återkommer till, är att hon vill se en ökad mångfald inom svensk film.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har en filmpolitik som skapar förutsättningar för att de röster och de perspektiv som inte i samma utsträckning når fram idag får bättre förutsättningar för att bli verklighet genom film,säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".