Författaren Håkan Nesser på litteraturfestivalen i Jaipur i Indien. Foto: Roger Wilson/SR
Författaren Håkan Nesser på litteraturfestivalen i Jaipur i Indien. Foto: Roger Wilson/SR

Svenska kriminalare och indisk feminism på festival i Jaipur

Kulturkorrespondenten Roger Wilson rapporterar från Jaipur
2:45 min

Just nu pågår den stora internationella litteraturfestivalen i Jaipur i Indien. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson är på plats och rapporterar om en festival som innehåller samtal om allt från indisk feminism till svensk kriminallitteratur.

Den stora internationella litteraturfestivalen i Jaipur är en plats för indiska läsare att upptäcka författare från länder som man inte brukar höra talas om annars. Som till exempel Sverige.

Förutom att festivalen är inrymd i ett gammalt palats, med tillhörande trädgård, så är det mesta likt andra bokfestivaler jag varit på. Men det är något med perspektivet som är annorlunda. 

Med alla indiskättade författare som finns runtom i världen har man kontaktytor till större delen av världen. Och tack vare det geografiska läget och kolonialhistorien så finns det en självklarhet kring hur man tar sig an litteratur från resten av det gamla samväldet. Precis som man blickar ut mot resten av Asien. 

Men man petar också i debattämnen på hemmaplan. Här arrangeras det till exempel ett seminarium om hur det är att vara författare i ett patriarkalt samhälle. Och under programpunkten: "Historier som inte berättas" diskuterade författare från fyra världsdelar skildringar av homosexualitet i litteraturen.

Och precis som hemma i Sverige just nu pratas det förstås om yttrandefriheten och dess eventuella gränser. Hur långt får man gå? Hur provokativ får man vara? Är det fria ordet alltid okränkbart?

Men inte nödvändigtvis i anknytning till Charle Hebdo i Paris. Det finns bättre exempel på närmare håll. Som när böcker av den tamilske författaren Perumal Murugan brändes på bål utanför en polisstation i januari i år. 

Den enda svenska författaren på årets festival i Jaipur är Håkan Nesser, som redan tidigare besökt Calcutta och New Delhi. På plats i Jaipur säger han att han mest får frågor om det exotiska i Sverigeskildringarna i kriminallitteraturen. 

Roger Wilson / Kulturkorrespondent
roger.wilson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".