Europa i fokus på Göteborgs filmfestival

Regissören Åse Svenheim Drivenes om sin film I am Kuba
1:50 min

Temat Europa Europa på Göteborgs Filmfestival visar filmer som skildrar det splittrade Europa. En sådan film är norska regissören Åse Svenheim Drivenes dokumentär "I am Kuba" som visar det öppna Europas baksida.

– Den här filmen visar en bild av hur det har blivit i Europa, i det moderna Europa med rörlig arbetskraft och vem det är som betalar priset, säger norska regissören Åse Svenheim Drivenes.

Hennes dokumentär följer den 12-årige polske pojken Kuba som tvingas ta hand om sin lillebror medan föräldrarna åker till österrike för att arbeta.

Så kallade "euro- orphans", barn som lämnas kvar medan föräldrarna åker utomlands för att arbeta, är ett fenomen som finns i hela Europa. Bara i Polen beräknas att 100 000 barn än så länge lämnats medan föräldrarna åkt utomlands och Åse Svenheim Drivenes hoppas att med sin film kunna uppmärksamma det här problemet.

– Jag hoppas att politiker och beslutsfattare i olika länder och i EU generellt tar tag i det här eftersom det är ett stort socialt problem, säger hon.

Men frågan är om film och television verkligen kan påverka beslutsfattare? Det tror i alla fall forskarna bakom projektet "Mediating cultural encounters through european screens", en nystartad internationell undersökning som ska ta reda på vad europeisk film och television betyder för Europa. De har ännu inte svara på om men Ib Bondebjerg som är professor inom Europeisk film och television vid Köpenhamns universitet menar att det är väg mot interkulturell förståelse, och i slutändan ett bättre samarbete mellan länderna.

– Ju mer vi talat med varandra och ju mer vi interagerar på olika nivåer, socialt, politiskt och kulturellt desto bättre blir integrationen och solidariteten mellan Europeiska länder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".